De politiek leider heeft een diagnose ADHD. “ADHD? Daar wordt je een vechter van.’

post

“ADHD? Daar wordt je een vechter van.’

De politiek leider heeft een diagnose ADHD

 

Na jaren van vastlopen en niet weten wat er aan de hand was kreeg Monique van Zwieten op haar vijftigste een diagnose ADHD. Haar leven beleefde sindsdien een herstart, met zelfs een carrière beloond met het partijleiderschap van D66  in Son en Breugel.
Monique volg ik al een aantal jaren. Ze is de drijvende kracht achter de congres reeks ADHDvrouw. Ze heeft haar ervaring met haar ADHD beschikbaar gesteld aan anderen. Ze schreef er samen met Danitsja Koster een boek over krachtvrouwen met ADHD. Ze heeft veel voor onze community betekend en ik heb dan ook groot respect voor haar inzet.

Ondanks inzet, motivatie en intelligentie hing haar loopbaan aan elkaar van niet verlengde jaarcontracten.

Monique maakte mee wat zo veel ADHD’ers meemaken die te lang zonder diagnose leven. Ondanks inzet, motivatie en intelligentie hing haar loopbaan aan elkaar van niet verlengde jaarcontracten. Er was altijd wel iets misgelopen dat haar niet vergeven werd. Het vrat aan haar zelfvertrouwen. Ze liep de GGZ af op zoek naar antwoorden en werd volgehangen met diagnoses. Behalve de diagnose ADHD want volwassen vrouwen met ADHD was op dat moment nog onbekend in de behandelcentra en dus werd het over het hoofd gezien bij het stellen van een diagnose. We zullen hier niet noemen welke stempels ze opgedrukt heeft gekregen door psychiaters en psychologen maar ik schrok er wel van. Des te beter dat Monique met haar congressen ADHDvrouw dit probleem op de kaart heeft gekregen. .

Haar carrière nam een hoge vlucht nam na haar diagnose

Haar carrière nam een hoge vlucht nam na haar diagnose en periode van herstel. Naast haar baan op events bij het Philips Museum staat ze nu in de startblokken voor een loopbaan in de politiek. Ze is tot partijleider gekozen van D66 in woonplaats Son en Breugel. Wat ik zo bijzonder vind is dat het nooit te laat is om weer opnieuw te beginnen. Er kan zomaar moois op je pad komen.

 knokken om nog wat van je werkende leven te maken

Ik belde haar natuurlijk op om haar te feliciteren. Ze had een antwoord paraat dat ik heel bijzonder vond. Haar sterkste vaardigheid haalt ze uit haar gevecht met ADHD zegt ze. De zelfredzaamheid van ADHD’ers is natuurlijk groot omdat de meeste van ons met grote tegenslagen en teleurstellingen hebben geworsteld. Daar wordt je een vechter van. Juist dat, dat je zo hard hebt moeten knokken om nog wat van je werkende leven te maken kan ze als ze na de volgende verkiezingen als fractievoorzitter van D66 inzetten.

hoe het voelt als je niet serieus genomen wordt

Bejegening is ook een punt voor Monique. Ze heeft als patiënt aan de andere kant gezeten en aan den lijve ondervonden hoe het voelt als je niet serieus genomen wordt en met arrogantie behandelt wordt. Ze heeft ook meegemaakt hoe het is als er verkeerde aannames en verkeerde conclusies getrokken worden. Als politica zal haar dat niet overkomen zegt ze.

‘ik weiger om er nog van slag van te raken.’

Ze is heel open over ADHD. In het verleden is er best wat misgegaan maar sinds ze aan haar ADHD heeft gewerkt gaat het stukken beter.Het is juist goed om daar open te zijn. waarom mogen mensen geen vlekje hebben? Er zijn zo veel mensen die ergens mee geworsteld hebben. Bij Monique was dat ADHD. Anderen hebben weer te maken met andere tegenslagen. Dus niets dat geheim zou moeten blijven als je als politica een diagnose hebt.

Dat ADHD er toe leidt dat ze af en toe nog steeds een foutje maakt neemt ze voor lief. ‘ik weiger om er nog van slag van te raken.’ Ook de mensen die klaar staan om te zeggen dat ADHD niet echt is kunnen niet meer onder de huid komen. ‘ADHD is er nu eenmaal en dat komt met enkele symptomen die nu eenmaal echt zijn. Wil je dat niet horen dan neem je me niet serieus als persoon en wijs je me af.’

 

3 reacties op “De politiek leider heeft een diagnose ADHD. “ADHD? Daar wordt je een vechter van.’

 1. Heel herkenbaar… Ik wordt nu letterlijk gediscrimineerd op grond van mijn adhd-h, combi type extra hyperactief erbij…
  Letterlijk werdoor er bij een aantal afspraken en een bedrijf waar ik heb mogen meelopen.
  Gaven aan dat ik door me adhd-h mensen afschrik en dat ik daardoor weinig tot geen werk kan vinden! 5 jaar solliciteerd ik me suf tegenslag op tegenslag , ik knok door maar eet FF niet waarvoor?! Ik wil zo graag maar krijg de kans domweg niet! Frustrerend…

 2. hoi ingeborg.
  bij mij ook een late diagnose .
  ben nu 49 .
  afgelopen jaar pas ondekt.
  medicijnen gekregen vervolgens heel mijn leven op zijn kop.
  ik kon verbindingen leggen kreeg een stop en rust in mijn hoofd huilde van blijdschap wist niet dat dat bestond.
  alleen nog steeds een energielevel van ongekende hoogte nooit moe.
  en weten dat ik veel meer kan
  nou je begrijpt wel dit is een klein stukje van mijn levens reis
  met geweldige vrienden dochters
  ben ik over al door heen gekomen
  maar wat een rollercoaster
  knap van jou hoe jij er door heen baant
  en ja doorzetten positief instelling morgen weer een dag
  kunnen we goed
  blij dat er in de politiek meer aandacht aan word gegeven

  liefs groetjes annette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *