EXPERIMENT: hoe een schaal koekjes concentratie aantast

Experiment: Hoe een schaal koekjes je denk- kracht aantast. Vergroot je mentale uithoudingsvermogen door afleiders uit de buurt te houden.

Ook je brein kan beperkte inspanning leveren. Je kunt daar onzorgvuldig mee omgaan om je productiviteit hoog te houden. Afgeleid zijn kost je wat: namelijk de taken die niet afkomen. Dat probleem heeft iedereen. Maar met ADHD heb je daar nog veel meer last van.
Er is eens een experiment gedaan om te meten hoeveel mentale kracht afleiding kost. Studenten werden opgedeeld in twee groepen. Ze kregen de taak om een moeilijke puzzel op te lossen en zaten rondom een tafel. Eén van de twee groepen kreeg daarbij een mand met heerlijk ruikende chocoladekoekjes voor zich op tafel gezet. Doel was om te meten of afleiding ten koste gaat van denkkracht en hoe groot de afleiding was. Kan met zo’n sterke afleiding de taak nog wel volbracht worden? De uitkomsten laten zich makkelijk voorspellen. Het verschil tussen de twee was inderdaad enorm. De groep zonder chocoladekoekjes hadden de deelnemers de puzzel af kunnen maken. Bij de groep met chocoladekoekjes hadden de meeste deelnemers meer tijd nodig om de puzzel af te maken en een aantal deelnemers had het er volledig bij laten zitten. Zo groot is dus de afleiding van een schaal koekjes.

Het bruggetjes met ADHD is natuurlijk snel gemaakt. Afleiding kost dus mentale werkkracht, zo maakt het onderzoek duidelijk. Daarom benadrukken we hier altijd om afleidingen te voorkomen zodat je dan ook niet de verleiding hoeft te weerstaan. Wij ADHD’ers zijn daar nog veel gevoeliger voor dan mensen zonder ADHD. Het maakt bij ons zo sterk dat het verschil uitmaakt tussen succes en falen. Zet dus je geluidsdichte Sony op je hoofd, alleen de sites open die je voor je taak nodig hebt, geen notificatiegeluidjes op je telefoon, de pomodoro-app op je besturingssysteem van je laptop om een goede werkflow te hebben etc…

Geplaatst in Algemeen, Focus en concentratie.