Dankbaarheid is een drijfveer

post
 Artikel uit de reeks Meer Aandacht, minder afleiding: krachtiger functioneren met ADHD. Deze reeks is gemaakt in samenwerking met en gebaseerd op de podcasts van de Amerikaanse psychiater Ari Tuckman. Het werkboek van Ari is vertaald in het Nederlands en verkrijgbaar ondermeer via Bol.com. Lees de artikelen op www.krachtadhd.nl allemaal want alle facetten van ADHD komen aan bod.

Dankbaarheid is een enorme drijfveer

Wat in de artikelreeks aan de orde komt zijn heel belangrijke dingen. Als je ADHD hebt is die uitdaging groot. In ieder geval tot het moment dat je het onder controle hebt. Dankbaarheid als levenshouding helpt je aan een positieve instelling.

Ik zie iedere dag ADHD’ers en ik spreek iedere dag ADHD’ers. Ik zie kinderen en tieners worstelen met school. Ze proberen hun hoofd boven water te houden terwijl ze verdrinken in huiswerk en ook nog eens slechte resultaten behalen. Hun ouders krijgen zorgwekkende emails van school. Ik zie volwassenen die vrezen hun baan te verliezen of die hun relatie in zwaar weer zien belanden. Maar ik zie ook de hoop en de vooruitgang die jullie kunnen boeken als je een paar dingen door hebt. Geen wonderen, geen snelle genezing, geen snelle fix. Sommige strategieën werken zo goed, dat er echt redenen zijn voor optimisme. Optimisme gebaseerd op oplossingen en strategieën die ook op de langere termijn blijven werken. Dat ervoor zorgt dat mensen met ADHD zich goed over zichzelf blijven voelen en goede dingen voor zichzelf en hun families kunnen bewerkstelligen. Deze artikelen helpen hen verder te komen.

Naast dat het mij inspireert voor de volgende aflevering, maakt het ook nederig de verantwoordelijkheid die daar bij hoort te dragen. Mensen lezen de artikelen en nemen ze serieus. Wat ik zeg moet iets voor ze betekenen. Het kost jou tijd als je mijn artikelreeks volgt en nog belangrijker, het heeft invloed op je optimisme. Deze artikelen bieden je niet zo maar mooie woorden die lekker klinken en je even een goed gevoel geven. Nee, deze artikelen bieden echte strategieën die het waard zijn om enthousiast over te worden omdat ze werken of jou een nieuwe manier van denken bieden over dingen. Het maakt dat er meer geluk op je pad zal komen.

Ik ben iedereen dankbaar die me geholpen heeft hier te komen

Die verantwoordelijkheid legt een zekere druk op mijn schouders maar is ook heel spannend. Dat maakt de aflevering interessant voor mij en hopelijk ook voor jou. Daarom ben ik heel kritisch over wat ik uitbreng en wat niet. Het moet iets betekenen. Mensen moeten er dankbaar voor zijn. Dankbaarheid is een van de grote inspiratiebronnen. Het haalt het beste in mensen naar boven. Een dankjewel of een glimlach kan het waard maken je in te spannen. Dit is voor jou waarschijnlijk een van de motieven om hard te werken en je ADHD onder controle te krijgen. Als je ADHD eindelijk zijn schadelijke werk niet meer doet, dan is dat iets wat dankbaar stemt. Zodat je niet alleen kunt doen wat je MOET doen maar ook voldoende organisatie hebt om te doen wat je wilt doen. Dat je de dingen kunt doen die er toe doen en belangrijk zijn voor jou. Als je niets doet aan je ADHD dan verspeel je je tijd aan gedoe en aan de ontbrekende stukjes, in plaats van iets geweldigs te creëren. Persoonlijk ben ik de mensen dankbaar die me op dit punt van mijn carrière hebben gebracht. Vrienden en de mensen uit de ADHD-community van wie ik veel geleerd heb. Of jullie, mede-ADHDers, die me nog meer geleerd hebben.

Waar ben jij dankbaar voor?

Denk hier eens over na: Voor wie ben jij dankbaar in je leven? Waar ben je dankbaar voor? Wie heeft jou gemaakt tot wie jij vandaag bent? Wie zijn de mensen die een positieve invloed op je hebben? Sommigen hebben ons het leven moeilijk gemaakt maar die negatieve ervaringen overstegen we en hebben ons een sterker mens gemaakt. Het leven brengt het goede en het slechte. Beiden helpen ons het beste in onszelf naar boven te halen. Wat betreft de andere kant van de medaille. Welke mensen zijn jou dankbaar? Je voelde een half leven dat de onzichtbare kracht van ADHD je beperkte om te laten zien wat je in je mars hebt. Vanuit dat gevoel valt het jou niet meer op als je dingen hebt gedaan die door anderen enorm zijn gewaardeerd of jij vindt dat die dingen niet tellen. Dat is niet goed en ook niet de realiteit. Geef jezelf de credits als de dingen lukken. Probeer te zien dat mensen je waarderen en je dankbaar zijn voor wat jij doet. Het is veel inspirerender om naar iets goeds toe te werken dan van iets slechts af te komen. Als ADHD onbehandeld is levert je dat veel mensen op die kritisch tegen je zijn. Mensen met ADHD besteden daardoor veel te veel tijd aan het ontkomen aan mensen die hen benauwen, die hen bekritiseren en zich zorgen maken over alles wat ze doen alsof er een tikkende tijdbom in hun tas zit. Dat is geen leuke basis om in het leven te staan. Maak andermans leven ook maar een beetje beter door je best te doen voor iemand die je dankbaar bent. Dit verandert de worstelingen van het dagelijks leven en turnt dat om naar een betekenisvol leven. Dus ga er voor. Laat ADHD je niet in de weg staan. Laat niemand je in de weg staan.

Ik dank je voor je aandacht! Lees nog veel meer artikelen in deze reeks. Alle topics over ADHD komen aan bod.

Ari Tuckman ism Joris Koopman en Ivo Bakker

Kom ook naar de bijeenkomsten van KRACHT! (www.krachtadhd.nl/groepsbijeenko