tijdsbesef adhd

Psycho-educatie 4. ADHD en tijdsbesef: ‘Is het nu al weer 5 uur?’

Mensen met ADHD hebben vaak problemen met het in de gaten houden van tijd en tijdig hun dingen te plannen. Terwijl dat in de drukke wereld van vandaag een heel belangrijke vaardigheid is. Als resultaat daarvan besteden ADHD-ers te veel tijd aan de ene activiteit en plannen ze niet genoeg tijd in voor andere taken.

Mensen met ADHD ontgaat de tijd en tikt de interne klok niet merkbaar genoeg

Dit draagt bij aan de voor ADHD-ers zo herkenbare problemen met time management, het indelen en beheren van tijd. We hebben allemaal een interne klok die in de gaten houdt hoeveel tijd verstreken is. Voor sommige mensen klikt deze klok hoorbaar en consequent, en deze mensen zijn heel goed in het in de gaten houden van het verloop van de tijd. Ze weten wanneer het tijd is om een andere activiteit op te pakken zoals naar een vergadering gaan of om op tijd naar bed te gaan. Ze hebben een schema in hun hoofd en ze weten precies waar ze zijn in relatie tot hun schema. Ze weten wat ze nog moeten doen en hoeveel tijd het gaat kosten om het te doen. Voor ADHD-ers tikt de klok niet hoorbaar genoeg. Ze kunnen niet op hun interne klok vertrouwen. Als gevolg daarvan blijven ze hangen in activiteiten die ze leuk vinden terwijl ze eigenlijk moeten overgaan tot activiteiten en verplichtingen die veel minder leuk zijn. Dat kan gevolgen hebben voor verplichtingen zoals het op tijd van werk vertrekken om de kinderen van school te halen.

Ook het inschatten hoe lang een taak duurt is een probleem

Naast het gegeven dat de automatische alarmklok bij ADHD-ers niet af gaat zijn ze ook niet goed in het inschatten hoe lang iets duurt. Wanneer ze een planning maken baseren ze deze op een ‘best case scenario’, ervan uitgaande dat alles perfect verloopt en er geen onverwachte dingen gebeuren of vertragingen optreden. In de praktijk werkt het nooit zo, dus ze missen hun deadlines of moeten er een nacht voor doorwerken. Het heeft er ook mee te maken dat externe druk om dingen op het laatste moment te doen ADHD-ers tot actie aanzet. Dat zal in een latere aflevering: Jezelf activeren, uit jezelf aan de slag gaan.

Het vergt veel wilskracht een saaie taak vol te houden

Als ADHD-ers met iets starten kan tijd nog flexibel in te delen zijn. Maar als ze iets saais moeten doen kruipt de tijd en lijkt een uur voor hun gevoel tien minuten. Als ze opschrikken is het opeens laat. Dus het vergt een hoop wilskracht om de tijd aan die saaie activiteit te besteden. Aan de andere kant kan het bij een ADHD-er ook omgekeerd werken. Als ze iets leuks doen voelt een uur als tien minuten en gaan ze er helemaal in op. Dan besteden ze vaak te veel tijd aan de leuke taak. In beide gevallen krijgen ze niet zo veel af als gepland hadden. Gevoel voor tijd is in de huidige samenleving enorm belangrijk. Niet alleen op het gebied van werk maar ook op het terrein van vrienden en familie. Bijna ieder levensterrein vergt planning, voorbereiding en een herinnering.

Inzien wanneer een taak ingepland kan worden gaat ook vaak mis

Daarnaast is minstens zo belangrijk dat je inboekt op welk moment het moet gebeuren. Veel ADHD-ers weten wel wat er moet gebeuren maar hebben er moeite mee om de dingen te doen op het beste moment daarvoor. Een van de meest voorkomende gevolgen van slechte planning is om genoeg te slapen en op tijd naar bed te gaan. Het vergt planning en monitoring van het verloop van tijd om alles gedaan te krijgen voor je gaat slapen op een voor jou vaste tijd. De meeste ADHD-ers trappen dagelijks in een van de valkuilen van verkeerd plannen zoals het verkeerd inschatten van de duur van een activiteit of vertragingen. Om op een vaste tijd in bed te liggen moeten er heel veel dingen goed gaan. Als dat je lukt, weet je dat je over het geheel gezien goed georganiseerd bent.


Geplaatst in .