Psycho-educatie 66. ADHD vrouwen en mannen hetzelfde? (zo ongeveer)

De diagnose ADHD wordt nog steeds vaker bij mannen gesteld dan bij vrouwen.

De typische ADHD-zwakheden komen echter bij beide geslachten voor. Dus ja, ADHD bij vrouwen: het komt vaak voor. Maar ja, de samenleving heeft nog altijd verschillende verwachtingen ten opzichte van mannen en vrouwen. De eisen die aan hen gesteld worden zijn nog altijd anders en dus ook de worstelingen waarmee ze te maken hebben.

Het is waar dat meer mannen de ADHD-diagnose krijgen, maar dat betekent niet dat meer mannen ADHD hebben

De meeste mensen denken dat ADHD nog steeds veel meer voor komt bij jongens en mannen dan bij vrouwen en meisjes. Dat zou misschien gedeeltelijk waar kunnen zijn, maar het kan net zo goed fout zijn. Het is absoluut waar dat meer mannen een ADHD-diagnose krijgen, maar dat bewijst niet dat dát de algemene conditie is. Sommige deskundigen denken dat ADHD alleen of hoofdzakelijk voorkomt bij jongens en ze zoeken dus vooral ook bij jongens naar ADHD en dan vinden ze het ook meer bij mannen dan bij vrouwen. Zelfs als een vrouw binnenloopt met dezelfde symptomen, dan vinden ze andere verklaringen voor de symptomen omdat ze niet aan ADHD denken.

We vinden waar we naar zoeken of we vinden niet waar we niet naar zoeken

Deze deskundigen maken dezelfde fouten die we allemaal maken: we vinden waar we naar zoeken of we vinden niet waar we niet naar zoeken. Dat wordt dan een selffulfilling prophecy. Alleen als een vrouw zo expliciet duidelijk is over haar ADHD-symptomen denkt een behandelaar daaraan. Bij vrouwen waarbij het iets meer subtiel is, wordt ADHD over het hoofd gezien als verklaring voor de symptomen. Zo ook bij vrouwen met ADHD bij wie ook andere dingen aan de hand zijn.

Waar mannen vaker de diagnose ADHD krijgen, wordt bij vrouwen vaker de diagnoses depressie en angststoornis gesteld

Ze groeide op in een chaotische situatie met een alcoholische ouder en misschien doet ze het daarom niet goed op school. Of ze is heel erg gestrest en dat is waarom ze zich niet goed concentreert. Wanneer er diverse dingen aan de hand zijn, vergt het tijd en vaardigheden om het allemaal langs te lopen en een complete diagnose te maken. Daarom is het belangrijk dat je iemand zoekt die ervaring heeft met wat jij denkt dat er bij jou aan de hand is. Daar is voldoende tijd voor nodig om het goed te zien. Waar mannen vaker de diagnose ADHD krijgen, wordt bij vrouwen vaker de diagnoses depressie en angststoornis gesteld.

ADHD bij vrouwen: waarom behandelaren er niet aan denken

Onderzoekers concluderen dat het resultaat voor ADHD voor vrouwen en mannen ongeveer gelijk zijn. Alhoewel het waar kan zijn dat daar sprake van is, is het vaak maar een deel van het plaatje. ADHD gaat vaak samen met depressie en angststoornissen. Maar het belangrijke onderdeel is dat ADHD buiten de diagnose is gelaten. De waarheid is dat ADHD geheel of gedeeltelijk de motor is achter angst en depressie. Die behandelen zonder ADHD eerst te behandelen, is als de watervlekken op de muur te gaan overschilderen zonder de lekkage op het dak te dichten. Succes ermee! 

Bij vrouwen moet je voorbij de angst en depressie kunnen kijken

Het zou kunnen zijn dat mannen sterker de hyperactieve en impulsieve symptomen hebben, of op zijn minst ze meer uitgesproken hebben, zodat het voor een clinicus makkelijker te zien is als teken dat het gaat om ADHD. Het is als de grap die ik op conferenties over ADHD veel herhaal. Zelfs de conciërge van de school kan een hyperactief kind zijn diagnose geven. Ze maken zichzelf bekend. Daartegenover staat dat vrouwen meer de onoplettendheidssymptomen hebben. Dat is niet zeker, maar misschien hebben ze die, en dat lijkt meer op angst en depressie als je niet verder kijkt. Of de vrouw is wel hyperactief maar dat blijkt meer uit druk praten dan door rondrennen door de kamer, het stereotype hyperactief jongetje.

Het grootste verschil zit hem vooral in maatschappelijke verwachtingen dan in ADHD zelf

Veel clinici missen het als ze er niet naar zoeken. Mannen krijgen dus vaker de diagnose ADHD. Maar werkt de stoornis bij de twee geslachten wel verschillend? Onderzoekers concluderen dat het resultaat voor ADHD voor vrouwen en mannen ongeveer gelijk zijn. Het grootste verschil zit hem vooral in maatschappelijke verwachtingen dan in ADHD zelf.

Er worden verschillende eisen aan mannen en vrouwen gesteld door de maatschappij

Alhoewel het niet meer is dan 30 jaar geleden, leven vrouwen en mannen vaak nog verschillende levens en worden er verschillende eisen aan ze gesteld. Vrouwen hebben nog steeds de grotere verantwoordelijkheid in het opvoeden van de kinderen en de verantwoordelijkheid voor het huishouden. Dat is een andere verantwoordelijkheid dan je primair richten op het verdienen van een inkomen. Beide combineren is nog ingewikkelder. Mensen met ADHD doen het soms goed in werk, omdat ze er extra tijd in steken en dingen thuis doen die ze niet afkrijgen in de reguliere acht uur op het werk. Als ze kinderen hebben, kunnen ze deze extra tijd niet nemen, omdat ze thuis verplichtingen hebben.

Geplaatst in .