Psycho-educatie 83. Zo krijg je een sterke mentaliteit en het grappige koekjesexperiment

Een schaal koekjes op tafel zorgt voor zo veel prikkels dat mensen faalden een puzzel op te lossen.

Het werkelijke onderzoeksdoel was om te zien hoe de groepen zouden reageren op de moeilijke puzzels en waar het frustratiepunt ligt dat de concentratie verstoord.

De controlegroep kreeg geen koekjes en die slaagden wel. Verleidingen zijn niet goed voor concentratie, motivatie en doorzetten. Zorg daarom voor een ijzersterke mentaliteit die maakt dat je verleidingen uit zet als je iets belangrijks te doen hebt. Ik las ooit over een experiment dat ik eerst heel erg grappig vond en later enorm interessant. Ook is het zeer relevant voor deze artikelenreeks. De onderzoekers lieten een groep studenten in een kamer een aantal chocoladekoekjes eten en een andere groep kreeg radijsjes. De twee groepen werd verteld dat ze meededen aan een onderzoek over smaakbeleveing. Vervolgens kregen de koekjesgroep en de radijsjesgroep dezelfde ingewikkelde puzzel met gemene hersenkrakertjes op te lossen, terwijl ze werden verteld dat ze wachtten op het volgende onderdeel van het experiment. Het werkelijke onderzoeksdoel was om te zien hoe de groepen zouden reageren op de moeilijke puzzels en waar het frustratiepunt ligt dat de concentratie verstoord. De puzzels vereeisten grote geestelijke  inspanning want ze waren haast onmogelijk om op te lossen.

Het gaat niet om de koekjes en de puzzel, maar om het wegebben van wilskracht door externe prikkels zoals koekjes.

Wat de onderzoekers uitvonden was dat het uitzicht op de schaal met vers gebakken chocoladekoekjes en het moeten weerstaan om er een of meer te nemen er toe leidt dat mensen veel sneller opgeven om de puzzel op te lossen. Het weerstaan van de koekjes ging ten koste van de wilskracht en motivatie om de puzzel op te lossen. Met als gevolg dat de groep die de koekjes te eten kregen het veel sneller opgaven. Het gaat niet om de koekjes en de puzzel, maar om het wegebben van wilskracht door externe prikkels zoals koekjes. Wat deze studie onderstreept is de opvatting over het hanteerbaar maken van afleidingen. Die luidt: Elimineer afleidingen voor ze je afleiden. Of zoals ze wel eens zeggen: breng me niet in verleiding. Het vergt mentale inspanning om afleiding of verleiding te onderdrukken. Die reactie inhouden op iets dat je aantrekt vergt inspanning, zodat je die niet hebt om meer belangrijke taken uit te voeren. Iedere reactie op een afleiding is op zich niet zo inspannend, maar het geheel aan afleidingen door de dag weerstaan kan dat wel zijn. Het kan net uitmaken dat je mentale weerbaarheid op is en iets niet af is. En de wereld zit vol met kleine afleidingen.Dingen als email, sms, facebook, tweets, whatsapps, of de folders met de post, de tijdschriften op de tafel, het geluid uit het open raam. Er is zo veel interessants te beleven daarbuiten, en het is bereikbaar met een paar typbewegingen en sweep met onze vingers.

De dingen die ons afleiden en de mentaliteit om door te gaan

De wereld is druk, kleurrijk en multitasking. Waar je ook bent of heengaat, alles vergt een klein beetje van je aandacht. Het vergt energie om niet toe te geven aan alles wat onze aandacht trekt, maar om bezig te blijven met wat we willen doen of wat onze verplichting is om te doen.
Wat zijn dan die afleidingen die jouw mentale energie kunnen opsouperen? Wat trekt jouw aandacht? Welke electronische prikkels zijn er om je heen die zich in jouw bewustzijn opdringen? Dingen als email, sms, facebook, tweets, whatsapps, of de folders met de post, de tijdschriften op de tafel, het geluid uit het open raam. Er is zo veel interessants te beleven daarbuiten, en het is bereikbaar met een paar typbewegingen en sweep met onze vingers. Dat is geweldig maar leidt tegelijkertijd tot enorme afleidingen die we moeten weerstaan om ook nog toe te komen aan de andeere belangrijke dingen. Die, laten we eerlijk zijn,vaak minder interessant zijn dan al die verleidngen. Als ze werkelijk interessant zijn, dan doen we ze wel en laten we ons er niet van afleiden. Dus ik denk dat afleiding kan worden aangevuld als definitie met: dingen die interessanter zijn dan de dingen die we nu moeten doen. Hoe sterk is jouw mentaliteit?

Wat zorgt er voor dat je later minder scherp bent omdat je aandacht voortdurend wordt weggetrokken door dat ding dat zo verleidend is voor je?

Kijk eens goed om je heen naar de wereld waarin jij functioneert: wat zijn die dingen die je afleiden? Wat trekt je aandacht en kost je energie om te weerstaan? Hoevel wilskracht en mentaliteit zet je er tegen over? Beeldt je die afleidingen eens in als kleine stenen die je bij je draagt en je uitputten. Eén steen in je rugzak is geen grote belemmering. Vijf stenen in je rugzak is ook geen belemmering tenzij je er kilometers mee moet lopen. Dan zul je vermoeid raken. Wat zijn de mentale steentjes die jou uitputten?
Mentale energie is een snel uitgeputte bron. We hebben er niet eindeloos veel van. We hebben er niet zo veel van als we zouden willen. Of het is zo dat de eindeloze mogelijkheden die er zijn altijd beter zijn dan datgene wat we nu doen. Uiteindelijk is het een uitputbare bron dus bescherm die en laat de energie niet weglopen door die kleine dingen waaraan je het verspeelt.

Bewaar je koekjes tot na afronding van wat je die dag moet doen.

Als je minder doorzettingsvermogen over hebt dan je nodig hebt voor de volgende taak neem dan een korte pauze en beweeg wat, denk aan een leuke show die je hebt gezien of de beste grap die je kent, loop door het gebouw. Neem een extra trap. Je kan uitvinden dat die momenten je kracht geven en zeker als je van jezelf weet dat je door gaat met je project na je pauze. Bewaar je koekjes tot na afronding van wat je die dag moet doen.

Ari Tuckman mmv Joris Koopman en Ivo Bakker

Geplaatst in .