Psycho-educatie 28. Administratie: verwerk de post en betaal je rekeningen op tijd

Veel mensen met ADHD hebben moeite om de rekeningen op tijd te betalen. Zelfs als er voldoende geld op hun rekening staat.

Oh help, er komst steeds meer post binnen, hoe houden we dat onder controle?

Dit maakt onderdeel uit van een breder probleem: namelijk om alle post die binnenkomt daadwerkelijk te verwerken.

De volgende strategieën zullen helpen om vaker bij te zijn met rekeningen en andere inkomende post. Al die post blijft maar binnenkomen. Dat gaat 7 dagen per week zo door. Het meeste is rotzooi, maar sommige poststukken zijn wel degelijk belangrijk. Post komt via de brievenbus, sms en email naar je toe. De kunst is om belangrijke post en onbelangrijke post snel te scheiden. Je gooit spam weg en de belangrijke stukken bewaar je. Het vereist vasthoudendheid om dat dagelijks bij te houden. Dat is een vaardigheid die mensen met ADHD zich moeizaam eigen kunnen maken. Het resultaat  van het niet voldoende bijhouden van post is dat het zich opstapelt of dat je emailbox overvol is.

Als je het niet bijhoudt verlies je het zich op de belangrijke post

Als je niet goed bent met het bijhouden van post en het organiseren daarvan tot een geordende administratie kan het een enorme stressfactor worden. Iedere nieuwe berg post draagt bij aan het gevoel dat je het niet meer aankan, terwijl de stapels om je heen toenemen. Niet alleen geeft het je een gevoel van hopeloosheid omdat je je afvraagt of je het voor elkaar gaat krijgen om die dingen te verwerken, maar je verliest ook het zicht op de belangrijkste post. Dat maakt dat de rekeningen niet op tijd betaald worden, zelfs als er wel voldoende geld op de rekening staat. De rekeningen worden nog hoger als de aanmaningen binnenkomen.

Stel je opent de post, dan is het ook een uitdaging om op tijd te reageren op de post

Naast dat bijhouden van de post voor veel ADHD’ers een probleem vormt  is er nog een tweede grote uitdaging. Dat is om de binnenkomende stukken op tijd te  verwerken en systematisch op te bergen. Systematisch betekent dat je weet waar iets is omdat je het op een logische plek hebt neergelegd. Dus belangrijke dingen vind je meteen terug.

Als bijvoorbeeld een aanmaning binnenkomt werkt je postsysteem niet goed, want je bent de rekening vergeten te betalen. Ook verkeerd is het als je deze aanmaning toevallig tegenkomt als je op zoek was naar iets anders. Zelforganisatie betekent dus dat je weet waar je belangrijke documenten zijn, omdat je ze op een vaste logische plek hebt neergelegd, en er zo bij kunt.

Je moet ook de belangrijke stukken terug kunnen vinden. Verwerken van post is dus belangrijk

Daarom hier 8 manieren om je post bij te houden:

  1. Zet een doos voor oud papier naast de deur. Het ziet er misschien niet mooi uit, maar het voorkomt stapels oud papier huis. Alle post die niet belangrijk is gooi je meteen weg.
  2. Wees selectief. Gooi ook de interessante post weg waar je wel naar wilt kijken, maar waarvan je eigenlijk wel weet dat je dat niet zult doen. Hoe sneller je het weggooit des te sneller vergeet je het.
  3. Creëer een vaste plek voor de belangrijke poststukken. De kans dat het dan wegraakt is kleiner. Wanneer je belangrijke post tussen andere papierwerk beland vind je deze niet direct terug.
  4. Zet zo veel mogelijk rekening op automatische betaling. Dan hoef je zelf minder rekeningen af te handelen. Je laat misschien niet je allergrootste rekeningen automatisch afschrijven omdat je niet zeker weet of je voldoende saldo hebt om deze te voldoen. Maar zet de kleinere rekeningen op automatisch afschrijven.
  5. Zorg er voor dat je geld achter de hand hebt voor onverwachte rekeningen. Hoeveel je achter de hand moet hebben is afhankelijk van je vaste lasten en het gemak waarmee je je creditcard of betaalpas gebruikt. Een reservepotje om tegenvallers op te vangen bespaart je stress en incassokosten.
  6. Zorg dat je op een vast moment je  rekeningen betaalt. Doe dit wekelijks of maandelijks op een vast moment. Als je het niet goed lukt om te onthouden neem je het in je schema op of stel je een reminder in.  Vraag eventueel je directe naaste om je het te helpen herinneren.
  7. Bewaar alleen wat je echt nodig hebt. Het is verleidelijk om alle papierwerk te bewaren, maar meestal  is dat niet noodzakelijk. Voor een klein bedrag heb je vaak al een kopie als je het echt nodig hebt. Vraag aan een deskundige, bijvoorbeeld je belastingconsulent, administrateur of een nauwkeurig familielid, wat je nu echt moet bewaren en gooi de rest weg.
  8. Meld je af bij alle verzendlijsten van post of e-mail die je niet inkijkt of niet echt nodig hebt, zoals nieuwsbrieven, catalogi of reclamefolders. Ander alternatief is een Ja-/Nee-sticker op je brievenbus. Er komt nu eenmaal meer interessante informatie op je af dan je bij kunt houden. Als je ongevraagd een catalogus of een tijdschrift bezorgd krijgt, zeg dat dan op. Hoe minder er binnen komt, des te minder hoef je te verwerken.

 

Bedankt voor je aandacht.

 

Geplaatst in .