Psycho-educatie 26. Creeer een levensstijl die bij je past

Iedereen functioneert het beste in een levensstijl die in balans is. Maar onbehandelde ADHD maakt het heel moeilijk om ballans voor elkaar te krijgen.

Mensen met ADHD bevinden zich vaak in een levensstijl die hun ADHD erger maakt. Chaotisch, ongestructureerd of simpelweg te extreem.

Gelukkig is het zo dat des te meer controle je over jouw ADHD krijgt, des te makkelijker het wordt om evenwichtigheid in je leven te brengen.

Mensen met ADHD bevinden zich vaak in een levensstijl die hun ADHD erger maakt. Chaotisch, ongestructureerd of simpelweg te extreem. Vaak blijven ze te laat op om allerlei redenen en zijn ze de volgende dag onproductief. We weten allemaal dat slaaptekort je productiviteit torpedeert maar het is nog niet zo makkelijk om dit soort gewoontes te breken. Vooral omdat het voortkomt uit ADHD-gerelateerde problemen met plannen en organiseren.

Wat is daar aan te doen? Het is een vereiste om proactief te worden. Dat betekent dat je vooraf nadenkt over je takenlijsten en dat je het er niet op aan laat komen.

Helaas, om een gebalanceerde levensstijl te hebben is het een vereiste om effectief te kunnen plannen en organiseren en moet je in staat zijn om dat consistent vol te houden. Dat zijn nou niet de typische kenmerken waar ADHD-ers goed in zijn. Het gevolg is dat een ADHD-er altijd zich extra in moet spannen om de gewenste balans te bereiken.

Wat is daar aan te doen? Het is een vereiste om proactief te worden. Dat betekent dat je vooraf nadenkt over je takenlijsten en dat je het er niet op aan laat komen. Dus om vooraf goed naar je lijst met activiteiten en taken te kijken en proberen in te schatten wanneer je die het best kunt gaan uitvoeren.

Waar het om gaat is dat je de hoeveelheid dagelijkse taken aan kunt zodat ze niet als een sneeuwbal voor je uit rollen en grote problemen kunnen worden. We hebben het dan over al die dingen die in de afleveringen aan de orde zijn geweest, zoals time management, goede organisatiesystemen, accurate herinneringen.

Sommige ADHD-ers zeggen dat ze liever in chaos leven. Hmmmm… Ik geloof dat niet

Kortom, er komt wel wat bij kijken voordat iemand een uitgebalanceerd leven kan leiden. Zich beseffend hoeveel tijd het vergt en zich realiserend hoe onsuccesvol ze hierin zijn geweest in het verleden geven sommige ADHD-ers het snel op. Ze omarmen de chaos en beweren dat ze die liever hebben dan orde. Ze zeggen dat ze niet zo behoudend zijn als andere mensen. Ik ga zeker niet iemand veroordelen als die zo wil leven. Maar wat ik me altijd afvraag als ik iemand tegenkom die dit beweert is of ze deze levensstijl werkelijk verkiezen. Misschien leggen ze zich neer bij een chaotische levensstijl omdat ze zich niet in staat voelen om iets te creëren dat stabieler is.
Ik leg hen altijd voor dat ze hun ADHD eerst behandelen. Want dat leidt tot betere resultaten en meer ballans. Als ze dat geleerd hebben, dan hebben ze werkelijk de keuzemogelijkheid om uit verschillende opties te kiezen. Omarm je dan nog steeds liever de chaos, dan is dat een bewuste keuze.

Te veel goede voornemens enerzijds versus een paar vaardigheden die de ergste chaos wegnemen anderzijds

ADHD-deskundige Kathleen Nadeau benadrukt dat een ADHD-vriendelijke levensstijl uit de volgende punten bestaat: voldoende slapen, een goed dieet, veel bewegen, controle over gebruik van roesmiddelen, aanvaardbare stressniveaus, stimulerende omgeving,  carrière-keuzes die aansluiten bij je krachten en niet te veel van je ADHD-zwakheden bloot leggen, en last but not least een sociaal netwerk dat je steunt. Ik noem dit de lijst met Goede Voornemens, want het zijn dingen waarin we ons iedere nieuwjaarsdag voornemen om er een beetje beter in te worden. Geen van deze eigenschappen zullen je ADHD genezen of laten verdwijnen, maar ze zullen je in staat stellen om op je best te presteren. Dit betekent niet dat je als een kloosterling of als een robot leeft en alles wat leuk is op moet geven. Te extreem worden in iets zorgt er voor dat je het opgeeft. Dat is als afvallen op een dieet van alleen groente. Na een dag zit je aan een zak chips.

De levensstijl die goed voor je is en ook nog haalbaar

Het doel is dus om tot een levensstijl te komen die goed voor je is, maar ook haalbaar. Je moet er voor lijden maar het moet je ook niet opbreken. Succesvolle gewoontes zijn gewoontes die je vol kunt houden. Die ondersteunen dus je adhd-zwakheden maar ze moeten ook wel bij je passen omdat je er anders voortijdig de brui aan geeft en je nieuwe gewoonte opgeeft.Het heeft geen zin om voor je werk naar de sportschool te gaan als je niet goed bent in vroeg opstaan. Het lijkt wel goed voor je te zijn, maar als je het niet zult gaan volhouden is het beter om er niet aan te beginnen. Als je naar de gym gaat maar het verveelt je snel, zorg dan dat je gevarieerd sport zodat je blijft gaan. De verscheidenheid houdt je geïnteresseerd.

Ook trills, sporten en uitgaan, maar ook je werk afkrijgen

Als je wilt ontsnappen aan de dagelijkse sleur, zorg dan dat je plezier maakt, maar rond eerst je verplichtingen af, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen tijdens je uitje en je met je hoofd ook bij de verwaarloosde verplichting bent. Als je plezier maakt moet je je daar ook echt helemaal aan overgeven, zonder zeurend stemmetje in je hoofd die je zegt dat je eigenlijk meer belangrijke dingen te doen hebt. Als je meer thrills nodig hebt om te ontspannen, zoek die dan op. Zolang wat je doet veilig is en legaal, geef je er aan over. Snelle dingen, hoge dingen, feesten, Ibiza of desnoods schieten op de schietbaan.

Zorg goed voor jezelf door je regelmatig weer helemaal op te laden.

 

Ik dank je voor je aandacht.

 

Geplaatst in .