Psycho-educatie 64. Zuinig omgaan met je aandacht in een tijd van social media

Ik houd van technologie en social media, maar ik haat het tegelijkertijd ook.

Social Media brengt veel afleiding in ons leven

 Ik houd van hetgene wat mijn computer, telefoon en Ipad mij in staat stellen om te doen. Wat ik minder aangenaam vind, is het feit dat ze zo opdringerig kunnen zijn en veel aandacht opeisen door alerts en alarmen. Soms is dit goed, bijvoorbeeld als een vriend je een aardig of grappig bericht stuurt, maar soms is het ook slecht. Bijvoorbeeld als je aandacht wordt afgeleid omdat een vriend een nieuwe status op zijn Facebook zet, of omdat je alweer een e-mail met spam met een lucratief aanbod krijgt. Het heeft dus twee kanten.

De technologie op zich is niet slecht, maar het zorgt wel voor een constante verstoring

Deze technologie is niet goed of slecht. De technologie is een gegeven en het komt er meer op neer dat we moeten bepalen hoe we er mee omgaan en of het ons leven beter (rijker, bevredigender, interessanter e.d.) maakt.  De afleiding die sociale media en je smartphone en tablet veroorzaken is extra gevaarlijk voor ADHD’ers die nog veel sneller zijn afgeleid dan andere mensen. Als mensen dingen zeggen als: ‘Iedereen heeft ADHD tegenwoordig’ (wat niet waar is), dan bedoelen ze eigenlijk dat iedereen in gevecht is tegen constante verstoring van hun aandacht.

Het verbeteren van aandacht en het trainen van je cognitieve bewustzijn

Onze leefomgeving biedt voortdurend afleiding. Het is voor iedereen veel moeilijker geworden om zijn aandacht bij een taak te houden. Als je ADHD hebt, dan kun je verschillende dingen doen om je hersenen te helpen om verstoringen van je aandacht tegen te gaan en het vermogen van je hersenen te trainen en verbeteren om terug te gaan naar zijn originele taak. Ik heb al verschillende afleveringen gedaan die ingaan op het verbeteren van aandacht en het trainen van je cognitieve bewustzijn, maar dat laat onverlet dat je nog steeds een kind van deze tijd bent en dus net zoals iedereen te maken heb met een constante stroom aan informatie en aandachtstrekkers (zoals telefoon, computer e.d.). 

Je in staat stellen om je te kunnen blijven concentreren op een taak

Ons doel is om je aandacht te stroomlijnen zodat je in staat bent om je op datgene te concentreren waar je mee bezig bent. Hopelijk krijg je op die manier de keuze om je aandacht vaker bij datgene te houden. Het probleem is dat al deze technologie op het eerste gezicht goed voor je lijkt te zijn, maar dat ze uiteindelijk steeds meer aandacht van ons vraagt. Bijvoorbeeld: Je krijgt status-updates van je vrienden. Dat is op zich een goede zaak want dan weet je waar ze mee bezig zijn en wat ze bezighoudt. Het blijkt alleen vervelend te zijn als het je aandacht vraagt wanneer je met belangrijke dingen bezig bent. 

Brengen de afleidingen meer goed dan kwaad in mijn leven?

De reden waarom ik Twitter in de titel voor deze aflevering heb gekozen is: -en dit is mijn persoonlijke mening – het is een schoolvoorbeeld van tijdverspillende aandachttrekkerij. Zelfs al zijn sommige tweets belangrijk en informatief, dan nog ben ik bang dat het vaker belastend is voor de aandacht. De vraag die we ons dus moeten stellen met al deze technologieën die onze aandacht vragen is: ‘Is dit het waard?’ ‘Brengen ze genoeg goeds in mijn leven dat het opweegt tegen de momenten dat ze me afleiden van iets belangrijkers?’ Hier moet je wat langer over nadenken en gaan zien wat voor effect deze afleidingen op je hebben.

Creëer controle door te bepalen wanneer je in aanraking komt met alle informatie

Ik wil met deze aflevering niet zeggen dat je alles moet afzweren maar wel dat je een balans moet vinden tussen wat je wel en niet toelaat in wat je afleidt. Laten we het dus hebben over strategieën, zodat je sommige van deze aandachtstrekkers kan beheersen. Eén van de manieren is om het minder automatisch te maken dat het actief je aandacht vraagt . Misschien is het beter als je niet elke keer bij een e-mail een alert krijgt, maar dat je zelf naar de site gaat om het te bekijken op een vaste tijd. Op deze manier controleer jij wanneer je de informatie krijgt. Dit zorgt ervoor dat de kans kleiner wordt dat je gestoord wordt als je met belangrijke zaken bezig bent. 

Kies wat jou mag afleiden

Het gaat ook over keuzes maken. Er zijn veel dingen die wel interessant zijn, maar niet interessant genoeg om je aandacht af te leiden en te verstoren. Zo heb ik een Facebookpagina, maar daar doe ik niets mee. Ik bekijk geen berichten, ik plaats geen berichten. Niet omdat ik dat niet interessant zou vinden, maar omdat ik niet nog een extra afleiding kan gebruiken, omdat het nu al moeite kost om mijn aandacht overal bij te houden. 

Wat verdient jouw aandacht?

Een andere strategie is om je mobieltje thuis te laten als je gaat werken. Ik was vorige week bij een springkasteel met mijn zoon en wat mij opviel is dat veel ouders met hun mobiel bezig waren in plaats van met hun kinderen. En dat vind ik om twee redenen jammer. Ten eerste omdat de kinderen dan niet de aandacht krijgen die ze verdienen. En ten tweede voor de ouders die de kans missen om met hun kinderen te spelen. Dus als je niet wil dat het geluid van je mobiel je lastigvalt, kun je beter je mobiel in de auto laten liggen, je laat hem thuis of schakelt hem uit.

Probeer selectief te zijn in waar je aandacht aan geeft.
Belangrijk is dus dat jezelf de keuze heb op welk moment je op je sociale media, gemiste oproepen, sms’jes en appjes reageert. Probeer selectief te zijn in waar je aandacht aan geeft.

Geplaatst in .