Psycho-educatie 63. Maakt een stressvolle baan je ADHD erger?

Maakt een stressvolle baan je ADHD erger?

Iedereen functioneert slechter onder stress

Ik werd laatst opgebeld door een vriend van school waarvan zijn therapeut suggereerde dat hij ADHD had. Dat was een verrassing voor mij, maar mijn vriend wilde mijn mening erover. Toen we erover gingen praten werd het duidelijk dat hij geen ADHD had, want de symptomen die hij had waren pas recent gekomen. Wat hij wel had, was een stressvolle baan die ervoor zorgde dat hij moeite had op het werk. Dat was eigenlijk niet zo bijzonder, want iedereen functioneert slechter onder stress.

Het kan zijn dat je tegenwoordig meer last hebt van je ADHD dan vroeger

Het kan dan lijken op ADHD, tenminste op de oppervlakte. Er zullen dus meerdere mensen zijn zoals mijn vriend die zich afvragen of ze ADHD hebben gekregen. Als je ADHD hebt, kan het zijn dat je daarvan tegenwoordig meer last hebt dan vroeger. Ik kan verschillende voorbeelden bedenken waardoor het kan voelen dat de economische crisis jouw ADHD verslechtert. Hopelijk kan ik jou een beter gevoel geven door uit te leggen waardoor jij het met de economische crisis misschien iets slechter doet. 

Door te bezuinigen op personeel moeten we veel meer voor elkaar krijgen op een dag

De eerste manier waarop je zou kunnen merken dat de economie invloed heeft, is dat werkgevers minder mensen gebruiken om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Zo voelt het alsof je meer in een dag moet doen dan voorheen. Zoals mijn vriend bijvoorbeeld, die steeds meer rollen in het bedrijf op zich moest nemen en steeds aan meer projecten moest werken. Dit houdt in dat de aandacht die hij heeft nu over nog meer vlakken verdeeld moet worden. Dan is het ook niet onlogisch dat mijn vriend zich dus meer afgeleid voelde. 

Onze natuurlijke talenten en de druk die we ervaren bepalen hoe goed we functioneren

Hoe goed we functioneren wordt bepaald door onze natuurlijke talenten en door de druk die op ons wordt geplaatst. Als je ergens werkt waar nu minder mensen werken dan voorheen dan is het zo dat je natuurlijke talenten niet veranderd zijn, maar de werkdruk wel. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je het niet allemaal meer zo goed af kan als vroeger. ‘Wat kan je dan hier aan doen?’ hoor ik je vragen… 

Maak een lijst met prioriteiten

Als je het gevoel hebt te veel te moeten doen, dan is het tijd om een stap terug te nemen en te observeren wat je huidige taken zijn. Maak een lijst met al je projecten en of werkzaamheden zodat je alles op één plek genoteerd hebt. Ga door deze lijst heen en bepaal welke van je taken of projecten de laagste prioriteit hebben. Het kan ook handig zijn om met je baas te overleggen als je hier niet uitkomt. 

Bespreek samen wat prioriteit heeft en geef hierbij je grenzen aan

Er zijn altijd werkgevers of -nemers die alles als prioriteit zullen zien, maar dan is het zaak dat je eerlijk naar je lijst gaat kijken en voor jezelf opkomt door te bepalen wat kan wachten en wat nu moet. Je kunt je werk niet doen als er simpelweg geen tijd voor is. Door met je baas te praten, geeft je een signaal af wat er mogelijk is. Belangrijk is dat je het niet tot een conflict maakt, maar kom met een voorstel. Zeg dat je graag werkt en veel aankan, maar dat er nu te veel is voor jou om te doen. Dan kun je ook aangeven dat je het graag samen doorneemt om te kijken wat prioriteit heeft. 

Er is minder ondersteunend personeel die helpen met de details

Naast de toegenomen hoeveelheid werk is er tegenwoordig ook minder ondersteunend personeel die helpen met de details en/of toezien dat alles goed gebeurt. Als er geen andere werknemers zijn die je kunnen helpen herinneren aan details van een project of opkomende deadlines dan zul jij dat zelf moeten doen. Dat houdt in dat je je ook moet gaan inzetten op dingen die je helpen om je aandacht erbij te houden.

Suggesties om grip te houden op details

  • Een goede To-Do-Lijst op papier of https://nl.todoist.com van Google, waarop je kan afstrepen wat gedaan is of wat (nu) niet gaat lukken
  • Geheugensteuntjes op je telefoon of bureau zodat je afspraken niet vergeet of deadlines mist, e.d.

Angst om je baan te verliezen helpt totaal niet om je nog te kunnen concentreren

Een andere manier waarop de economie ons kan laten voelen alsof onze ADHD erger wordt is angst. Angst om je baan te verliezen heeft een negatief effect op je mogelijkheid om je te concentreren. Een klein beetje angst kan goed zijn, omdat het ons op scherp zet en ons helpt maximaal te presteren. Helaas is het vaak zo dat er meer dan een beetje angst is. Je krijgt dan het gevoel dat je niet kan concentreren, omdat je gedachten steeds weer teruggaan naar je zorgen over zoiets als je baan.

Wat gaat je in het geval van slechte concentratie wel wat helpen?

Op momenten waarop zorg en stress groot zijn, zijn goed aangeleerde manieren om voor jezelf te zorgen juist heel belangrijk. Kortom, alles wat je meestal als nieuwjaarswens neemt:

  • Genoeg beweging en sport.
  • Genoeg slapen.
  • Goed eten.
  • Tijd nemen om te ontspannen.

Een bevredigend leven hebben ondanks de stress

Als het gaat om de constante gedachtenflitsen door je hoofd kom ik terug op mijn slogan: “Verander wat je kan en accepteer de rest”. Besef dat deze tijden voorbij zullen gaan en dat betere tijden eraan komen. Waarschijnlijk niet gelijk de volgende dag, maar ze komen! Wacht niet op de dag dat je geen stress meer zult ervaren, want stress is een onderdeel van het moderne leven. De truc is om een bevredigend leven te hebben ondanks de stress die we in ons leven ervaren.

Als je geen baan hebt, is het lastig om in een ritme te blijven

Er zijn natuurlijk ook velen onder ons die geen baan hebben en op zoek zijn. Het probleem met een baan zoeken is dat dit geen constant ritme heeft. Als het wat langer duurt om een baan te vinden, wordt het steeds lastiger om de gehele dag productief bezig te zijn. Probeer daarom ook, als je thuis zit, je dag zoveel mogelijk te structureren. Zorg dat je elke dag om dezelfde tijd wakker wordt en gaat slapen. Volg ook een routine als je wakker wordt. Volg de Nieuwjaarsadviezen op. Mijn advies voor iedereen die wel of geen werk heeft: ‘Doe je best, maar wees ook mild voor jezelf als het even fout gaat. Herstel jezelf en ga weer door.’

Geplaatst in .