Psycho-educatie 19. Is ADHD een voordeel!?

Ik heb er aan getwijfeld of ik deze aflevering wel moest maken rondom de vraag of ADHD een speciaal soort talent is.  Dit onderwerp maakt emoties los en ik wil niemand beledigen.

Als ADHD een voordeel is waarom is mijn leven dan een puinhoop?

De emoties kunnen voor misinterpretaties zorgen over wat ik wil zeggen. Dus laat mij hier over heel duidelijk zijn. Deze aflevering begint kritisch over sommige onwaarheden maar wordt verderop een positief verhaal. Lees dit artikel dus helemaal uit want anders begrijpen jullie me verkeerd.
 Ik was vorig jaar op een conferentie en daar was een vrouw met een fantastische oneliner: “Als ADHD zo’n zegen is, waarom is mijn leven dan zo’n puinhoop?” Je zou waarschijnlijk niet zo veel tijd op deze site besteden als je vandaag weer zo veel plezier aan je ADHD hebt beleefd.

Is ADHD een voordeel voor sommige beroepen?

Toch zijn er nog steeds mensen die zeggen dat ADHD positieve kwaliteiten heeft. Het geeft mensen spontaniteit, intuïtieve gaven, creativiteit en intelligentie. Er zijn mensen die claimen dat ADHD mensen succesvoller maakt in carrières zoals ondernemerschap, sales, defensie, computerprogrammeur. Het is niet waar dat deze mensen extra getalenteerd zijn om hun ADHD maar dat hun zwakheden minder opvallen of meer worden gemaskeerd door andere talenten.  

Onderzoek laat zien dat ADHD´ers problemen hebben

Ik ben er helemaal voor om ADHD-ers zich beter te laten voelen over zichzelf bij hun worstelingen met hun ADHD, maar het probleem dat ik er mee heb is dat het niet waar is dat ADHD speciale talenten geeft voor sommige beroepssoorten. Research heeft consequent laten zien dat ADHD niet een of ander voordeel heeft. De studies die aantoonden dat ADHD allerlei voordelen heeft hadden grote problemen met hun aanpak. Het maakte de uitkomst bedenkelijk of zelfs waardeloos.

Natuurlijk hebben mensen met ADHD allerlei soorten kwaliteiten en talenten. Dat is niet omdat ze ADHD hebben, en dit is het kernpunt, sommige mensen zien verbanden die niet bestaan.

Alleen succesvolle ADHD-ers onderzoeken is als onderzoek doen naar het nationale basketbalteam en tot de conclusie komen dat de spelers een lengte van 2 meter hebben. Slechte onderzoeksopzet geeft waardeloze resultaten.  Daarentegen zijn er honderden goed gedocumenteerde studies die aantonen dat er grote problemen zijn die verband houden met ADHD. Als je de tijd opoffert om naar deze aflevering te lezen, dan weet je dat het waar is, want anders deed je nu wel iets leukers.

Een creatief persoon is creatief, maar dat komt niet door ADHD

Natuurlijk hebben mensen met ADHD allerlei soorten kwaliteiten. Dat is niet omdat ze ADHD hebben, en dit is het kernpunt, sommige mensen zien verbanden die niet bestaan. Sommige mensen zeggen dat blonde vrouwen meer plezier hebben. Natuurlijk, sommige van hen hebben dat en sommigen hebben dat niet en in geen geval heeft het iets te maken met de kleur van hun haar. Een creatief persoon is inderdaad creatief, maar dat heeft niets te maken met haar ADHD.  

Benadrukken dat ADHD een voordeel is benadeelt mensen die strijden voor steun voor ADHD

Er zijn mensen die hebben gevochten om wettelijke bescherming op het werk en om op scholen faciliteiten te krijgen voor ADHD. Dus door te praten over de positieve kwaliteiten en die te benadrukken geef je munitie aan de critici die een einde willen maken aan de bescherming. Waarom extra geld betalen voor extra gekwalificeerde onderwijzers voor ‘deze gezegende mensen.’? Het benadeelt ook onderzoekers die fondsen zoeken. En ten slotte ondermijnt het benadrukken van die extra kwaliteiten ook de noodzaak voor een behandeling. Waarom zouden we iets behandelen dat je zo veel voordelen oplevert? Is dat niet het goede voor het foute verwisselen?

Omdat je die goede kwaliteiten en talent  toch al hebt is het niet nodig om aan te nemen dat ze van je ADHD komen. Als je creatief bent, ga er dan mee aan de slag, ben je hoog intelligent, gebruik het dan in je voordeel. Niemand kan die goede kwaliteiten van je afnemen.

Na een leven met ADHD en al die hoofdpijn en hartzeer die ADHD aanricht doorgemaakt te hebben, is het aangenamer om de bittere pil te slikken door tegen jezelf te zeggen dat ADHD ook al die kwaliteiten met zich mee brengt. Zoals ik al zei ben ik er voor om al die mensen met ADHD zich beter over zichzelf te laten voelen. Ik denk alleen niet dat zeggen dat ADHD een geweldig talent is de beste manier is om dat te doen. Gelukkig is er een betere weg.

Omdat je die goede kwaliteiten en talent toch al hebt is het niet nodig om aan te nemen dat ze van je ADHD komen.

We zien allemaal de uitdaging voor ons liggen om het beste te maken van wat we aan talent hebben en te bereiken wat we willen. Omdat je die goede kwaliteiten en talent toch al hebt is het niet nodig om aan te nemen dat ze van je ADHD komen. Als je creatief bent, ga er dan mee aan de slag, ben je hoog intelligent, gebruik het dan in je voordeel. Niemand kan die goede kwaliteiten van je afnemen. Of het nou komt van je ADHD, je grootmoeder of die spin die je heeft gebeten.  Wat ik hier zeg is, geef je ADHD niet de credits die het niet verdient. Deze goede kwaliteiten komen elders vandaan. Ik denk dat het belangrijk is dat jij je krachten kent maar ook je zwakheden. Denk aan de volgende uitgangspunten: Werk zo goed als je kan aan je zwakheden – of ze nu voortkomen uit ADHD of niet.

Ik hoop niet dat ik je eigenwaarde heb aangetast, want je verdient het om je goed over jezelf te voelen om echte redenen. Niet om aardige woorden, maar om wat je kunt en om wat je doet.

Je kiest je zwakheden niet maar we hebben wel enige keuze om er iets aan te doen. Gebruik je krachten en talenten om je zwakke punten te omzeilen. Voel je niet gedwongen om dingen te doen zoals anderen het doen als het voor jou niet werkt. Gebruik je krachten op een creatieve manier om de vaardigheden waar je zwak in bent te compenseren. Het is beter om het anders te doen dan het helemaal niet te doen. Wees slim in de situaties waar je je in begeeft. Het heeft geen zin om koppig in een situatie te blijven zitten die nergens toe leidt. Stel je kunt niet op tijd komen, zoek dan een baan die daar flexibel in is. Als jij je mogelijkheden niet kunt veranderen, verander dan de eisen die aan je gesteld worden. Ik hoop niet dat ik je eigenwaarde heb aangetast, want je verdient het om je goed over jezelf te voelen om echte redenen. Niet om aardige woorden, maar om wat je kunt en om wat je doet.

 

Dank voor je aandacht

Ari Tuckman mmv Joris Koopman en Ivo Bakker

Geplaatst in .