Psycho-educatie 14. Kan ik mijzelf vertrouwen? Maak ik waar wat ik beloof?

Als je een verplichting aan gaat om iets te doen- voor anderen of voor je zelf- kun je er dan van uit gaan dat je het ook werkelijk doet? 

Veel ADHD-ers zouden het liefst ja op deze vragen antwoorden

Kun je waarmaken wat je hebt beloofd? En krijg je het op het afgesproken moment af?Voor veel te veel adhd-ers is het antwoord op deze vraag: ‘ik zou het zelf graag geloven. Ik hoop dat ik het voor elkaar krijg.Maar als ik helemaal eerlijkheid ben weet ik het niet. Diep van binnen weet ik het wel en het antwoord op deze vragen is: Nee.’ Ondanks dat ze de beste bedoelingen hebben, hebben adhd’ers geleerd om aan zich zelf te twijfelen. Als ze zich aan het einde van de dag afvragen of alles wat gedaan moest worden ook is gebeurd zullen ze waarschijnlijk zeggen: ’Ik denk wel dat ik alles gedaan heb.’ Maar ik weet uit het verleden dat ik wel vaker belangrijke taken vergeten ben te doen. ‘ADHD’ers weten nooit zeker of er niet ergens een tikkende tijdbom is.

We kunnen minder op ons zelf vertrouwen dan we zouden willen

Dit maakt het moeilijk om te ontspannen. Dit kan je ook in de weg zitten om dingen aan te pakken of om dingen te beloven. Het is een vorige keer ook al mis gegaan. Als je op het punt staat om een verplichting aan te gaan spreekt een innerlijk stemmetje je toe: ‘je weet hoe dit de vorige keer is afgelopen!’ De lessen uit het verleden zorgen ervoor dat je je verwachtingen naar beneden bijstelt voor de toekomst. Helaas is het ook terecht. We kunnen minder op ons zelf vertrouwen dan we zouden willen en we hebben dus goede redenen om aan ons zelf te twijfelen. Dit kun je ook te ver doorvoeren door dit op alles te betrekken en over de kleinste dingen nog te piekeren. Dat is het geval als je nooit echt kunt ontspannen omdat je je altijd afvraagt of alles gedaan is. Je maakt je altijd zorgen over de vraag of je iets over het hoofd gezien hebt of vergeten bent.

Hoe kun je hierin beter worden?

Dan de 1 miljoen dollarvraag. Hoe kun je je zelf beter gaan vertrouwen?
Door je adhd te  behandelen ga je met sprongen vooruit en krijg je veel meer af. Ook kun je veel beter beoordelen of je bij bent met wat moet gebeuren. Je kunt de volgende strategieën uitproberen. Allereerst zorg dat je to do-lijst en je agenda-planning met elkaar geïntegreerd zijn. Je hoeft het mij niet uit te leggen dat je hier een hekel aan hebt en dat je het in het verleden ook nooit vol hebt gehouden. 

Doe niet alsof je het wel kunt onthouden

Maar je hebt een eenvoudig systeem nodig dat voor je werkt. Het hoeft niet zo nauwkeurig en precies als je super georganiseerde obsessief compulsieve vrienden. Het is beter om iets eenvoudigs te hebben dat je kunt volhouden. Maar zelfs als je het simpelste systeem hebt bedacht moet je je aanleren om je verplichtingen op te schrijven en niet doen alsof je het wel kunt onthouden.

Ga niet te veel verplichtingen aan

Dat gaat niet gebeuren. Een tweede strategie. Ga niet te veel verplichtingen aan. Wees realistisch over wat je maximaal aankunt zodat je niet meer toe zegt dan je kunt nakomen. Mensen horen liever meteen dat je het niet kunt doen dan dat ze later het onaangename bericht van je krijgen dat het niet af is. Dus stop een moment om na te denken of de verplichting je op dit moment uit komt voor je een toezegging doet. Het is nog beter als je eerst in je agenda kijkt voor je iets toe zegt.

Soms gaan dingen mis en dan bied je excuses aan

Dan de derde strategie. Accepteer dat het zo nu en dan mis gaat. Iedereen maakt fouten. Voel je niet te lang te schuldig over dingen die misgaan. Beter is het om je energie te steken in het herstellen van de situatie. Een beetje angst houdt ons eerlijk maar te veel angst sluit ons brein af en dan denken we niet meer helder. Ijverig zijn is goed maar tobben moet je niet te lang doen. Ten slotte, leer om problemen op een elegante manier op te lossen. Biedt je excuses aan als iets mis loopt en probeer met een oplossing te komen. Gebruik het niet als aanleiding om je zelf enorm te straffen omdat je een fout hebt gemaakt want dat maakt de situatie niet beter.

Dank je wel voor je aandacht.

 

 

Geplaatst in .