Psycho-educatie 92. Geluk kun je een handje helpen (behandel je adhd)

Je hebt ook mazzel nodig in je leven. Maar als je er op uit gaat en meer mensen ontmoet en je hebt je ADHD onder controle, dan komt er meer geluk op je pad.

De reden dat ik zo vaak op het juiste moment op de juiste plaats was, kwam omdat ik acvtioef en betrokken was bij veel verschillende dingen

Toen ik nog studeerde vroeg de professor mij een keer om mee te doen met een of ander project. Het leek me wel een interessant. Ik weet nu niet meer precies waar het over ging, maar destijds was ik er behoorlijk opgewonden over. Ik vertelde het aan een vriend en die merkte op dat ik altijd op het juiste moment op de juiste plaats was. Dat ik geluk had. Ik dacht over zijn opmerking na. Er kwam zeker een portie geluk bij kijken. Maar de reden dat ik zo vaak op het juiste moment op de juiste plaats was, was simpelweg omdat ik op veel plekken kwam. Ik was bij veel dingen betrokken en bemoeide me overal mee. Ik was gemakkelijk in de omgang. Dáárom vroeg de professor mij. Niet omdat ik toevallig als eerste voorbijkwam.

Geluk dwing je af door aardig te zijn tegen mensen en door je gemaakte fouten op te lossen.

Het gaat er mij niet om op te scheppen over iets uit mijn studietijd wat ik al niet eens meer precies weet, maar om aan te geven dat je geluk kunt afdwingen. Of op z’n minst een beetje helpen. Natuurlijk is hoe dingen gaan veelal toeval en kunnen we dat meestal niet helemaal sturen. Maar we kunnen er vaak wel invloed op uitoefenen. Dat geldt voor carrièremogelijkheden zoals opslag of promotie, maar ook sociale gebeurtenissen zoals daten of nieuwe vrienden maken.
Hoe dwing je geluk af? Allereerst door je best te doen en op veel plaatsen te komen. Je best doen betekent niet alleen goed werk afleveren, maar ook iemand te zijn waar prettig mee te werken valt. Iemand die anderen er graag bij willen hebben. Je hoeft niet perfect te zijn en je mag best af en toe een foutje maken – bijvoorbeeld te laat zijn of iets vergeten. De kern is dat je verantwoordelijkheid en initiatief neemt om problemen op te lossen – zonder al te veel poespas.

Als je een goede reputatie wilt opbouwen is controle over je ADHD cruciaal. Je hoeft alweer niet perfect te zijn, maar je moet wel beschouwd worden als iemand die z’n zaakjes meestal goed op orde heeft.

Het tweede punt is minstens zo belangrijk. Grote problemen ontstaan niet door fouten, maar door slecht met fouten om te gaan. Reputatie is belangrijk, vooral als iemand op je werk bij een collega naar jou informeert. Je wilt dat collega’s positieve dingen over jou kunnen vertellen. Als je een goede reputatie wilt opbouwen is controle over je ADHD cruciaal. Je hoeft alweer niet perfect te zijn, maar je moet wel beschouwd worden als iemand die z’n zaakjes meestal goed op orde heeft en met wie het goed en prettig samenwerken is. Goed in een specifiek geval, maar vooral goed in het algemeen.

Erop uitgaan en initiatieven te nemen

Goed kunnen presteren is belangrijk, maar je hebt er niets aan als je altijd maar op de bank hangt. Je moet er op uit en initiatieven nemen. Ook dingen waar je niet per se aan mee hoeft te doen. Voor sommige mensen met ADHD is overal aan meedoen niet het probleem. Voor hen kan het juist lastiger zijn om zich te beperken tot een kleiner aantal activiteiten. De uitdaging is om die activiteiten te selecteren die het meest de moeite waard zijn. En om mee te blijven doen, ook als de eerste glans er af is.
Als je niet genoeg interessante activiteiten in je leven hebt voor wat je wilt bereiken, dan moet je er een paar bij zoeken. Dat kan betekenen dat je jezelf een beetje moet aanzetten om mogelijkheden te onderzoeken. Niemand zal weten hoe fantastisch jij bent als je thuis blijft zitten. Ga er op uit en zoek interessante dingen om bij aan te haken. Zorg dat je je leven voldoende op orde hebt om daar genoeg tijd en energie voor te hebben. Zoek activiteiten waar je op zichzelf al voldoening uit kunt halen, maar die tegelijk de kans bieden dat jij er op het juiste moment op de juiste plaats bent.

Ik begrijp wel waar die gedachten vandaan komen, maar ze zijn buitengewoon ongelukkig, omdat ze alle plezier wegnemen van gelukkige momenten.

Als je dan eenmaal geluk hebt moet je die kans ook grijpen. Helaas denken mensen met ADHD vaak dat ze geluk niet verdienen. Ze wijten hun eerdere succes eerder aan mazzel dan aan hun eigen vaardigheden en inzet. Al die worstelingen en tegenslagen, al die bijna-ongelukken waar niemand verder van af weet, die kunnen er voor zorgen dat ze niet om meer durven vragen. Dat ze blij moeten zijn met wat ze hebben. Door depressie kunnen dergelijke gedachten sterker en hardnekkiger worden. Ik begrijp wel waar die gedachten vandaan komen, maar ze zijn buitengewoon ongelukkig, omdat ze alle plezier wegnemen van gelukkige momenten. Erger nog, twijfel aan jezelf kan je weerhouden om het beste uit interessante ontwikkelingen te halen.

Geluk kun je dus wel beïnvloeden, maar je kunt er maar beter niet blind op rekenen.

Soms hebben we ook gewoon pure pech. Hopelijk komt dat minder vaak voor wanneer je je best doet. En als je een goede reputatie hebt kun je een potje breken. Als je bijvoorbeeld meestal op tijd klaar bent voor vergaderingen, zullen mensen vergevingsgezinder zijn op het moment dat je computer een keer crasht en je daardoor niet goed voorbereid bent. Goede daden worden beloond.
Geluk kun je dus wel beïnvloeden, maar je kunt er maar beter niet blind op rekenen. Als je bijvoorbeeld je vliegtuig moet halen, kun je er maar beter niet op rekenen dat er in de spits geen file zal zijn. Of dat je spannende date op de eerste afspraak bij jou thuis wil afspreken – die kans is klein. Geluk moet een toetje zijn, niet het hoofdgerecht.

Bedankt voor je aandacht

 

Geplaatst in .