Psycho-educatie 90. Seks en ADHD: veel vragen over

Het belang van aandacht voor seks

Seks, daar komen altijd zo vaak emails over binnen. Is een ding in iedere relatie. De vraag is of ADHD ook invloed heeft in de slaapkamer. Een goed seksleven kan een belangrijk onderdeel van een gelukkige relatie zijn, maar het wordt al te gemakkelijk veronachtzaamd. ADHD maakt het niet makkelijker, maar het is ook niet de enige stoorzender. De vraag is hoe je een beter seksleven kunt bereiken, waar zowel jij als je partner baat bij hebben.
Voor ieder stel is seks vaak een bron van problemen, of in elk geval voor de meest pijnlijke en ingrijpende. En dat terwijl een goed seksleven een belangrijk positieve bijdrage kan leveren aan een gelukkige relatie. Voor stellen met ADHD, die sowieso al een extra bron van conflict hebben, is de potentiële waarde van een goed seksleven des te belangrijker. Het is niet gemakkelijk om die meerwaarde te bereiken, maar zeker de moeite waard om te proberen. Ik behandel hier twee van de mythen die een goed seksleven in de weg staan en manieren om ze te ontkrachten.
De eerste is de mythe dat het aanpakken van de ADHD vanzelf leidt tot een beter seksleven. Het probleem met deze mythe is dat er wel een kern van waarheid in zit, waardoor het geheel geloofwaardig klinkt. Bijvoorbeeld: De ADHD van een van beide partners vormt een probleem voor het seksleven van een stel en van hun algehele geluk. Als we dat nu maar aanpakken dan valt de rest wel op z’n plek – probleem opgelost. Was het leven maar zo eenvoudig. Uiteraard is dat niet zo.
Ja, het is waar dat als je je ADHD onder controle krijgt dat je relatie waarschijnlijk gelukkiger en rustiger wordt. Voor beide partners – in en buiten de slaapkamer. Vooral in het begin van je behandeling is ADHD verreweg het grootste struikelblok. Het is gemakkelijk om dat aan te wijzen als de oorzaak van de stress en onvrede die speelt. Beginnen met het aanpakken van je ADHD lijdt waarschijnlijk inderdaad tot aanzienlijke verbeteringen. Dat is geen tovenarij, het is niet in een dag rond en niet pijnloos. Maar als beide partners er aan werken wordt het er meestal wel beter op. Tot zover het goede nieuws wat betreft ADHD.

“Natuurlijk, een onevenwichtige relatie met te veel boosheid en verwijten is zeker een spelbreker”

Mythes over ADHD en seks

Maar dan kom je als partners op een punt waarop het werken aan alleen de ADHD geen verdere vooruitgang meer oplevert. Soms komt dat omdat de met het aanpakken van de ADHD te behalen winst grotendeels binnen is – tenminste voor dat moment. Dan is het zaak om te profiteren van de behaalde resultaten en de overblijvende obstakels te accepteren. Omdat een deel van de oorspronkelijke problemen blijft bestaan, zal het stel op dit punt op zoek moeten naar andere oorzaken dan de ADHD. Stellen hebben om diverse redenen problemen, ADHD is daar maar één van. Stellen waarbij geen van beide partners ADHD heeft hebben ook problemen en ruzies over seks. Het kan dus niet uitsluitend met ADHD te maken hebben. Natuurlijk, een onevenwichtige relatie met te veel boosheid en verwijten is zeker een spelbreker, dus daar wil je zeker wat aan doen. Maar werk niet alleen aan ADHD. En laat niet de partner met ADHD de enige zijn die het werk doet. De tweede mythe is die van de intimiteit. Ik zal me goed voelen als jij me zegt dat ik goed ben. Het geheim is dat voor een goede relatie en een goed seksleven moeten we onszelf en onze partner kunnen uitdagen om integer te handelen. Vooral in ongemakkelijke situaties. Hoe fantastisch seks ook kan zijn, het kan je ook snel ongemakkelijk doen voelen, vooral in een vaste relatie met sterke emotionele verbondenheid. De reden dat dit bij seks zo belangrijk is, is dat wanneer je altijd maar hetzelfde doet zelfs seks nogal saai wordt. De uitdaging is om het spannend te houden. Daartoe moet je eerlijk zijn tegenover jezelf over waar je opgewonden van raakt, en moet je je voldoende op je gemak voelen om dat met je partner te delen. Het is niet moeilijk om intieme zaken te delen waarvan je weet dat je partner het er mee eens is. Echte intimiteit ontstaat wanneer je ook in staat bent om gedachten gevoelens en wensen te uiten, waarvan je denkt dat je partner het er niet mee eens zal zijn. Dan wordt integriteit echt belangrijk. Om opener te worden en ons daar prettig bij te voelen. En met onze partner als die anders denkt. Omgekeerd is integriteit ook van belang als je partner iets in vertrouwen vertelt waar je het niet mee eens bent of ongemakkelijk door voelt.

Echte intimiteit houdt ook in dat je je onzeker kunt voelen, zonder je hoofd te verliezen. Dat betekent je níet terugtrekken, maar ook niet – het andere uiterste – uit je dak gaan. Het betekent eerlijk te zijn tegenover jezelf over je onzekerheden en kwetsbaarheden en niet overdreven te reageren. Onzekerheden hebben is normaal. De truc is om je niet door onzekerheden te laten leiden of je er te veel door te laten beperken. In hechte relaties betekent het ook: je partner aanmoedigen om aan zijn of haar onzekerheden te werken.

“Maak je partner niet onzeker!”

lastige onderwerpen bespreken

Dit begint er mee om deze onzekerheden niet aan te wakkeren en erger te maken. Het betekent ook om geen verantwoordelijkheid te nemen voor zorgen die niet de jouwe zijn. Dat jij bijvoorbeeld andere mensen aantrekkelijk vindt, kan een bliksemafleider zijn voor het feit dat je partner zich rot voelt omdat hij of zij een paar kilo is aangekomen. In zo’n situatie moet je niet ongevoelig zijn door andere mensen te bekijken. Je kunt het beter hebben over hoe je partner over zichzelf denkt, en misschien bevestiging geven wat je nog steeds voor hem of haar voelt. Dit kan een lastig gesprek opleveren, omdat het over het echte onderwerp en niet over de afleidingsmanoeuvre gaat. ADHD symptomen vormen ook uitstekende rookgordijnen, maar waarschijnlijk zijn de andere zaken die binnen de relatie spelen belangrijker gespreksstof. Oftewel de dingen die in relaties in het algemeen ook voorkomen. De beloning voor het hoofd koel houden en je goed gedragen tijdens het bespreken van lastige onderwerpen is dat je veel meer met je partner kunt delen en dat je partner meer met jou deelt. In de slaapkamer en elders. De gedachte is dat een goede relatie ons er toe aanzet om een beter mens te worden. Omdat seks zo emotioneel geladen is – in goede en kwade zin – betekent het werken aan je seksleven tevens het werken aan je relatie als geheel. Dat is een goede zaak.

Voor stellen met wat complexer problemen kan dit extra belangrijk zijn. Zij kunnen extra profiteren van de positieve gevoelens en gedeelde ervaring van goede seks.

Bedankt voor je aandacht!

 

Geplaatst in .