laat je niet afleiden als je aan het werk gaat

laat je niet afleiden als je aan het werk gaat

We gaan het zo over stategiën hebben die helpen tegen afleiden onder controle te krijgen. Eerst even dit: we hebben hier een broertje dood aan pompeuze lijstjes vol valse beloftes als: krijg je adhd onder controle in 7 stappen en dergelijke.

Er zijn heel wat adhd-schrijvers die dit soort lijstjes verspreiden en de praktijk wijst uit dat mensen vaak in de war raken van die lijstjes. Gewoontes ontwikkelen kost nu eenmaal tijd en is helemaal niet zo makkelijk. Als je dat weet kun je wel nieuwe dingen uitproberen die de kans groter maken dat je minder snel afgeleid raakt.

Afleiden bij ADHD kent twee grote veroorzakers:

Afleiding kan ontstaan door prikkels van buiten en daarnaast door eigen gedachtenvorming, de prikkels komen dan van binnenuit.

De eerste strategie is dan ook om prikkels van buiten te verminderen.

De tweede strategie is om relevante prikkels te versterken.

Eigenlijk is het heel erg eenvoudig. Als je wat je af kan leiden buiten je zicht en gehoor houdt kan het je ook niet afleiden. Zet de tv uit, blokkeer je internet met focusbooster, zet je alarmfunctie van je telefoon op stil etc…

Interne afgeleidheid kun je verbeteren door te benadrukken waarop je je aandacht moet vestigen. Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want het voelt natuurlijk ook gewoon een kortstondig moment fijn om je te laten afleiden.

Je werkprestaties en schoolresultaten zullen zeker een boost krijgen als je je hierin verbeterd. Je zult er dus zeker voor beloond worden als je werkt met een geluidsdichte koptelefoon op, zonder afleiding om je heen.

We hebben ook een groot KRACHT-artikel over dit belangrijke onderwerp. Als je meer wilt weten over strategien om minder vaak afgeleid te zijn, de link daar voor vind je hierrrrrrrrrr.

 

Joris Koopman

Geplaatst in Algemeen, Focus en concentratie, Productiviteit.