adhd idee

Je idee weer niet gerealiseerd? Maak je er niet druk om

 

Weer je idee niet gerealiseerd

 

Veel volwassenen met ADHD bekruipt het gevoel dat er niet uitkomt wat er in zit.
Vooral als ze ideeen opkomen en levensvatbaar zijn maar het vermogen ontbreekt om ze te realiseren. Ik denk dat je je er niet druk om moet maken. In deze blog leg ik uit waarom.
Dat realiseer je je vooral op momenten dat een geweldig idee (al weer) niet tot realisatie is gekomen. Je overziet op dat soort momenten je brokken lijst van kleine en grote plannen die ook nergens op uit liepen.
De lijst van plannen die je niet gerealiseerd hebt kunnen je het idee geven dat er iets mis is met je.
Laat me je voor dat gevoel dat het mis is met jou een alternatieve zienswijze aan de hand doen. Volgens mij zijn ADHD’ers vaak mensen vol ideeen mensen die meer ideeën hebben dan je kunt realiseren. Als er voor ideeën betaald zou worden waren we rijke mensen. We hebben zo veel ideeën dat de tijd ontbreekt, zowel fysiek en mentaal, zodat we niet al onze ideeën kunnen uitvoeren.
Als je je tijd besteedt aan het hebben van te veel ideeën komt er nooit eentje tot wasdom. Succesvolle ADHD’ers weten dat ze altijd nieuwe ideeën hebben en halen daar zelfvertrouwen uit. Het gaat er om dat je de vaardigheid en het talent ontwikkeld om je beste idee uit te kiezen en daar je project van maakt of deze gebruikt voor je projecten.
Ideeën die je niet direct gebruikt en je voorlopig links laat liggen kun je natuurlijk wel opschrijven in een aantekeningenboek. Want wat je op papier heb gezet is vaak uit je gedachten.
Ik raad je aan om ook op te schrijven welke ideeën je wel gerealiseerd hebt. Want het is natuurlijk niet zo dat je niets kunt doorzetten, maar dat je niet alles kunt doorzetten. Bewust omgaan met ideeën helpt vaak om te zien onder welke omstandigheden je het wel kunt. Het is dus onzin om je zelf te straffen met nare gedachten over je zelf, als iets niet gerealiseerd wordt. Denk liever na over die keer dat je wel succes had met een idee en waarom het toen wel lukte. Dat levert je het gevoel van overweldiging op, het gevoel dat het niet kan en te veel is voor je- en als dat te lang aanhoudt brengt dat gevoel je in een burn out.
Dat je veel ideeën hebt betekent dat je een visionair bent.

 

Joris Koopman

 

Geplaatst in Algemeen, Kan het niet aan!.