Open je post en betaal je rekeningen op tijd!

Als je zelf niet in staat bent om de financiën op orde te houden! Leer het samen van je adhd-coach. Of vraag hulp aan je familie of vrienden.

Een administratie voeren is een hele klus waar je het zicht op de details niet mag verliezen. Het invullen van een document is niet moeilijk. Maar alle stappen die moeten worden gezet om het document uit de envellop te halen, en alle tussenstappen tot aan weer posten bij de brievenbus is wel heel moeilijk voor mensen met ADHD.

Mensen met ADHD zijn berucht om enveloppen in auto of binnenzak die gepost hadden moeten worden. Of het vergeten op de verzendknop te drukken bij het internetbankieren. Dan is het bijna goed gegaan maar dat telt niet bij de meeste mensen. Je krijgt geen complimenten voor het bijna betalen van een rekening. Of het bijna invullen van de voorlopige teruggave.

Veel mensen met ADHD betalen hun rekeningen vaak te laat. Ook als ze meer dan voldoende geld op hun rekening hebben om de rekeningen te betalen. Als je administratieve vaardigheden onder de knie krijgt dan levert je dat minder kopzorgen op. Ik durf zelfs te stellen dat een goede administratie beter helpt tegen spanningen dan yoga en mindfullness. Maar dat zeg ik als ervaringsdeskundige. Sinds ik de administratie samen doe en me omring met financiële vertrouwenspersonen leef ik zonder de voortdurende angst dat er een financieel skelet uit de kast kan vallen. Zo’n opluchting!

ADHD-coaches weten hoe je een simpele administratie opzet en hoe je een nieuwe gewoonte ontwikkeld om je administratie op orde te houden, zoals iedere dag bij thuiskomst post openen en verwerken. Terwijl je van de voordeur naar je huiskamer doorloopt kun je met je telefoon al de rekening betalen. Als je snel bent binnen 1 minuut. Rekeningen die met de mail komen kun je bij het openen van de mail meestal direkt betalen. Doe dat! Dat is pas mindfullness. Denk niet dat het makkelijk is met ADHD om je administratie voor elkaar te krijgen. Voel geen schuld omdat je familieleden wel bij zijn met betalingen.
Als je hulp nodig hebt om uit schulden te komen of bij te blijven met administratie dan is dat met ADHD vaak de normale gang van zaken. Vraag dus om hulp in je omgeving van familieleden of vrienden. Schaam je er niet voor. Dat deed ik zelf wel. Schaamte is echt een slechte emotie. Valse trots een slechte karaktereigenschap. Dat heb ik geleerd. Familieleden vinden het prima om me hierbij te helpen. Ze hebben niet de schaamtegevoelens die jij hebt. Dus dat remt hen niet om in te zien dat niet iedereen even goed is financiele vaardigheden. Zoals sommige mensen kunnen koken en andere mensen niet. In rul daarvoor help ik familieleden met dingen waar ik dan weer goed in ben. Als je te trots bent om hulp te moeten aanvaarden omdat je niet alles zelf kunt zie het dan als een ruilstelsel van gunsten. Jij geeft openheid van financiële zaken en spreekt af om een avond per twee weken samen de administratie te doen met een vriend of familielid. Jij verleent een gunst terug.

Mocht je hier mee worstelen, zie hier wat Ari Tuckman hierover te vertellen heeft!

Joris Koopman

Geplaatst in Administratie en geldzaken, Algemeen, Vaardigheden.