Wat zijn jouw favoriete leugentjes?

Wat zijn jouw favoriete leugens?

Kleine leugens zorgen er voor dat we ons op dat moment beter voelen over ons zelf. Het snijdt iemand de pas af om jou verantwoordelijk te houden voor dingen die je (verkeerd) hebt gedaan.
Iedereen bezondigt zich hier af en toe aan. Voel je niet geschoffeerd door dit blogje als je juist de weg van absolute eerlijkheid bewandeld. Ik maak niet iedere ADHD’er uit voor sjoemelaar. Ik probeer alleen maar een stem te geven aan de mensen die wel gebruik maken van leugentjes om zich beter te voelen. Ik maak het bespreekbaar.

Leugens vormen altijd een korte termijn strategie. Als ze uit komen is het verlies van vertrouwen groot, of je wordt niet meer serieus genomen. Het brengt je dus niet ver en je komt bekend te staan als een minder aangenaam mens.

Als er veel dingen vekeerd gaan in je leven, bijvoorbeeld omdat je ADHD hebt, dan is de verleiding groot om je achter leugentjes te verschuilen om een te groot aantal onaangename situaties te vermijden.

Maar als je aan je ADHD werkt en je ADHD-momenten minder worden, kun je het verder wellicht ook zonder die leugentjes af.

Je verantwoordelijkheid nemen voor fouten wordt over het algemeen gewaardeerd en je scoort er punten mee bij veel mensen. Je hoeft er dus niet al te bang voor te zijn. De meeste mensen weten eerlijkheid op waarde te schatten.

Zeker als je daarnaast ook bereid bent om er moeite voor te doen om een fout te herstellen.

Dan de andere kant. Liegen maakt je op den duur ongelukkig. Ik heb al heel wat ADHD’ers gezien die de afronding van een studie verzonnen. Extreem voorbeeld natuurlijk. Ik noem het hier om aan te geven dat deze ADHD’ers zo beschaamd kunnen zijn voor hun symptomen zoals moeilijkheden met doorzetten en realistisch plannen, dat ze overgaan tot dit soort destructieve leugentjes.

Ik ben zelf zo blij dat ik vandaag de dag niet meer op me neem dan ik kan overzien. Daardoor kom ik minder vaak in de problemen en doet de situatie dat ik een uitvlucht nodig heb zich minder vaak voor. De emoties die horen bij het niet kunnen waarmaken zijn niet leuk om doorheen te gaan. Als je moeite hebt hiermee kom dan ook eens naar de meetings. Dit zijn geen dingen om alleen aan te pakken.

We hebben in de reeks Meer aandacht, minder afleiding hier een heel uitgebereid artikel over, zie hier

Ken je de KRACHT! MEETINGS al? Ze worden gehouden in Amersfoort. Hier vind je alle informatie.

Joris Koopman

Geplaatst in Algemeen, Kan het niet aan!.