Kom uit bij de levensstijl die bij je past

Om een gebalanceerde levensstijl op na te houden moet je enigzins geordend zijn en weten waar je spullen liggen, een agenda hebben, iets van een to do lijst aanleggen en accurate herinneringen hebben.

Veel ADHD’ ers lukt dat onvoldoende leven daarom een chaotisch en extreem leven. Veel ADHD’ ers denken dat ze niet anders kunnen en romanticeren hun levensstijl en vinden orde en structuur iets voor een type mensen die zij niet willen zijn. Ze omarmen de chaos en zeggen dat ze hier voor kiezen. Zou waar kunnen zijn….

Maar ik geloof het niet.

Ik denk dat veel van deze ADHD’ ers hebben geprobeerd met al hun wilskracht om structuur aan te brengen maar ze daar niet in geslaagd zijn. Ik zou ze graag de keuze geven om het nog een keer te proberen, maar nu met de kennis over ADHD die we vandaag de dag hebben.

Er zijn ADHD-vriendelijke strategien beschikbaar, professional organisers die je een systeem kunnen aanleren dat je daarna alleen maar hoeft vol te houden etc…

Je zult zien dat je veel meer werk voor elkaar krijgt en dat leidt tot meer balans. Heb ik zelf ondervonden. En ik heb er nooit een seconde spijt van gehad.

Ik noem maar eens een verschil: een onderscheid tussen werktijd en vrije tijd. In mijn werktijd maak ik alle werkdingen af zodat ik zorgeloos van mijn vrije tijd kan genieten zonder dat er een stemmetje in mijn hoofd bezig is met mijn werk.

Als ik de stapels zie groeien op mijn werkplek dan doe ik er wat aan. Ik maak de post open en bel met de administratieve hulp iedere dinsdag om de post te bespreken en aan te geven wanneer ik betalingen doe en reageer op belangrijke brieven.

Kortom, al die zaken waarvoor ooit de vaardigheden ontbraken om ze zelf te doen heb ik aangeleerd of ik heb de taken uitbesteedt. Heerlijk, dat de basis in orde is. Dat ik niet meer probeer weg te lachen wat me stress bezorgd. Ik lach trouwens veel meer als ik mijn zaakjes voor elkaar heb.

In de artikelserie More Attention less deficit een uitgebereid artikel, lees hier

Joris Koopman

Geplaatst in Algemeen, Vaardigheden.