Herinneren is voor ADHD’ers moeilijk

Herinner je het op tijd. Niet te vroeg, niet te laat. Maar op het moment waar het om gaat.

Problemen met je planning ontstaan als er een gat zit tussen het moment dat een taak moet gebeuren en het moment dat je er aan denkt om de taak te gaan doen.
In het dagelijks leven zijn veel dingen die we moeten onthouden om ze op die dag te doen.

Zoals een telefoontje op een bepaald tijdstip, of iets ophalen, een vergadering op een specifiek tijdstip. Iedere dag zijn er minstens een dozijn van dit soort taken te vervullen. Mensen met ADHD hebben moeite om op het juiste moment te herinneren dat de taak moet gebeuren. Soms vergeten ze het helemaal, soms komt de herinnering te vroeg, soms komt de herinnering te laat.

Dat ons brein deze signalen onregelmatig uitstuurt is weer zo’n hapering in de sturende functies. Dat heet het prospectief geheugen dat er voor zorgt dat herinneren op het juiste moment gebeurd. Niet een paar minuten er voor. Niet een paar minuten daarna. Maar op tijd. Zoals je drie dagen voor de deadline je herinnerd dat je een rapport moet schrijven.

Of dat je een paraplu meeneemt op het moment dat je de deur uit gaat. Een uur voor je weggaat heb je niets aan je paraplu, als je eenmaal de deur uit bent is het moment te laat. Iedere dag hebben we tientallen van dit soort taakjes om bij te houden. Vandaar dat elektronische organisers zo in trek zijn. Die doen voor ons wat onze hersenen niet meer bij kunnen houden.

Geplaatst in Algemeen, regie functies.