Doorgaan is moeilijk als je snel verveeld bent

Doorzetten en de strijd tegen verveling

Als een volwassenen met ADHD aan een taak begint is de volgende uitdaging dat hij het er niet bij laat zitten maar door gaat tot het af is. De meeste taken in het leven moeten gewoon gedaan worden zonder dat iemand er een compliment voor over heeft.

Er zijn twee belangrijke hoofdoorzaken waarom ADHD’ers minder goed zijn in doorzetten.

1 Snel afgeleid zijn. Attention Deficit. ADHD’er kunnen worden overvallen door innerlijke gedachtenvorming waardoor de focus voor de taak plotseling weg is en soms voorlopig niet meer terugkomt. De focus kan ook verdwijnen omdat iets in de omgeving plotseling alle aandacht wegkaapt. Dat leidt bijvoorbeeld tot half ingeruimde vaatwassers of ten dele opgeruimde kamers en het ontbreken van éen van de vier documenten in het mapje. Half afgemaakte taken leveren vaak niet zo heel veel waardering op.

Reden nummer 2 voor half afgemaakte taken vormt verveling. Veel ADHD’ers missen het plezier om door te gaan tot iets af is en dan die voldoening van het klaar zijn te ervaren. Verveling leidt er toe dat ADHD’ers al hun wilskracht moeten inzetten om de taak af te krijgen en dat kost mentale energie. De taken zelf zijn niet moeilijk om te doen. De strijd met de verveling maakt het zwaar.

Het uitegebereide artikel over dit onderwerp staat in de Krachtserie ‘Meer aandacht, minder afleiding.’ Zie HIER dat éartikel. Zet wel door want het is 6 minuten leeswerk!

De lijst met KRACHTMEETINGS staan HIER

Geplaatst in Algemeen, Focus en concentratie.