Verwachtingen: beloof alleen wat je waar kunt maken
Het bespaart je enorm veel stress als mensen vooraf weten wat ze wel en niet van je mogen verwachten. Je zegt dan de dingen toe waarvan je weet dat je ze waar kunt maken.
Het leidt er toe dat mensen niet teleurgesteld zijn als dingen soms anders gaan dan gebruikelijk.
Je kunt vooraf zeggen dat je moeite hebt met op tijd komen en dat je vergeetachtig kunt zijn. Dat houdt niet in dat je een vrijbrief in handen hebt om er een chaos van te maken. Het betekent dat je je uiterste best doet om problemen te voorkomen en als ze zich toch voor doen je alles op alles zet om wat mis is gegaan recht te zetten.
Het bespaart je collega, vriend of studiegenoot onaangename verrassingen als je soms wat vergeet van huis mee te nemen zodat je soms terug moet om iets op te halen. Of dat sommige dingen op het laatste moment worden gedaan, maar dat het wel goed komt.
Misschien gaat het er soms iets anders aan toe dan mensen gewend zijn in een samenwerking, maar het resultaat is dat de klus gedaan is. Je doet wat je zegt. Je komt zodoende bekend te staan als iemand die afspraken nakomt. Dat is het grote voordeel om mensen van tevoren te laten weten hoe jij de dingen aanpakt. Als je iemand treft die geen ADHD-marge heeft en en eigenlijk een inflexibele hork is, dan weet je dat vooraf en wellicht is een samenwerking geen goed idee. Man, wat scheelt het vooraf aangeven van verwachtingen aan je (werk)omgeving een hoop schuldgevoelens. Ik vind dit zelf zo’n heerlijke vaardigheid en ik ben zo blij dat ik dit heb kunnen aanleren.
Lees hier het artikel in de serie ‘Meer aandacht, minder afleiding’ van KRACHT! dat over managen van verwachtingen gaat.
Ook vaardigheden bijleren? Vanaf 1 juni 2016 zijn de Kracht-meetings in Amersfoort begonnen, zie hier de agenda.
Door: Joris Koopman