Eigenwaarde kun je opbouwen: door aan je ADHD te werken bijvoorbeeld

Eigenwaarde kun je opbouwen
Ik gun iedere adhd’er dat hij of zij zich goed voelt over zich zelf.

Maar dat is voor sommigen van ons makkelijker gezegd dan gedaan. Want al die kritiek doet iets met je.In ieder geval met mij, want ik spreek hier voor me zelf. Alle wilskracht van de wereld is niet genoeg om je ADHD onder controle te krijgen, dus nog harder proberen heeft niets anders gebracht dan meer frustratie. ADHD leidt er toe dat de ratio van dingen die goed gaan veel lager is dan bij mensen die geen ADHD hebben. Het kan er zo diep inhakken dat je zelf gaat geloven dat je een ‘fuck up’ bent. Zie daar: de gemoedstoestand waarin we spreken van ‘negatieve eigenwaarde.’ Volstrekt logisch dat ADHD je emotioneel en mentaal op de plek brengt waar je zelfvertrouwen soms tot siberische temperaturen daalt. Je hebt ook die schatten van mensen die denken dat een ‘peptalk’ is wat je nodig hebt. We kennen het scala aan leuzen wel en ze zijn ons allemaal wel eens voorgehouden. ‘Probeer het harder.’ ‘Als je erin gelooft gaat het goed.’ ‘Als je het voortaan bedachtzaam doet.’ Dan heb je ook de botte en direkte mensen die zeggen het beste voor te hebben maar klinken als of ze van de kansel donderpreken: ‘Je wil het gewoon niet.’ Je kent geen verantwoordelijk.’ Komt hard aan. Au. Mensen begrijpen niet dat als woorden niet worden opgevolgd door betere resultaten het goede gevoel van het motivatiegesprek snel weer wegebt. Sterker nog, peptalks en donderpreken kunnen je moedeloosheid ook versterken als je het harder probeert maar je net zo hard te maken hebt met mislukkingen! Dan komen we dus uit bij de twee dingen die helpen om je eigenwaarde te vergroten.

1. Presteer beter.

2. Interpreteer dingen anders.
Hier staat het uitgebereid uitleged.

1. Het enige dat echt werkt om meer zelfvertrouwen te krijgen is om meer successen te hebben in het leven.  Wat dat betreft is er goed nieuws! Behandel je ADHD en er gaat op zijn minst minder verkeerd! Als je je ADHD behandeld zal je meer voor elkaar krijgen en zullen er meer dingen goed gaan. Wat is behandeling? Het bestaat minimaal eruit dat je alles leert over ADHD en – al dan niet met behulp van een professionele behandelaar, dat je adhd-vriendelijke strategien uitprobeert. Dat kun je ook doen door op deze website alles te lezen over je ADHD en een tijdje naar de bijeenkomsten van KRACHT! te gaan. Van een sprankje hoop op weg naar een rotsvast vertrouwen.
Dan het tweede punt.
2. Interpreteer dingen anders. Nu je weet dat je onbehandelde ADHD de motor achter je problemen zit kun je ook je zelfverwijt laten gaan. Je kunt je geschiedenis herschrijven. Je kunt dat doen met een behandelaar maar je kunt ook zelf pen en papier pakken en het opschrijven. Je kunt jouw rol en aandeel in die lange brokkenlijst aan incidenten herdefiniëren. Hier staat ook over dit punt een groter artikel.

Je eigenwaarde zul je dus verdienen door beter te presteren en dingen anders te intepreteren. Daadwerkelijke successen boeken is een langzaam proces. Maar je zelfvertrouwen dat je op deze manier opbouwt is stevig en verdwijnt niet zo maar. Dat is zelf-verdiende eigenwaarde.

 

Joris Koopman

Geplaatst in Algemeen, Eigenwaarde en zelfvertrouwen.