Een plan maken is als rijden met een gps
Time management en organiseren vormen misschien wel de grootste struikelblokken voor mensen met ADHD. Veel ADHD’ers kunnen geen plan maken.
We leren vaak pas laat in ons leven om deze vaardigheden ons eigen te maken en pas nadat we enorme schade hebben geleden door onze ongeorganiseerde aanpak. Het grote geheim om georganiseerd te worden is: een plan maken.
Volg eens de mensen wiens leven altijd op rolletjes loopt. Hoe doen ze dat toch? Met een plan! Ze maken een plan. Plannen gaat hen als van zelf af. Gaan zitten en uitschrijven wat ze wanneer gaan doen, het zit in hun systeem ingebakken. Plannen is een vast onderdeel van hun leven. Mensen met ADHD springen meestal in een project. Hoofd vooruit en met veel energie en wilskracht. Maar niet bedachtzaamheid en planmatig.
Daarentegen is je plan je gps. Een plan heeft een beginpunt en brengt je uiteindelijk naar een eindpunt. Daartussenin zitten taken die je moet doen om je activiteit tot een goed einde te brengen. Stel je gaat op vakantie naar Frankrijk en je rijdt weg met je auto zonder routekaart en gps. Je reist zonder routebeschrijving. Dan weet je zeker dat je een chaotische en stressvolle reis tegemoet gaat en vaak verkeerd rijdt. Je medepassagiers zullen geirriteerd zijn en de reis duurt veel langer dan zou hoeven.
De gouden regels voor het maken van een planning
Veel makkelijker wordt de reis met een routebeschrijving. Dat is nou precies wat een plan is. Je plan bepaalt je volgende stap en de volgende stap. Het voorkomt dat je niet weet waar je moet beginnen, de stress van dingen niet kunnen overzien en overvallen te worden door dingen die je over het hoofd hebt gezien, of stresskrijgt een te krap tijdspad voor de dingen die moeten gebeuren. Twee gouden regels voor het maken van een planning.
1 Plan tijd in om te plannen want een plan maken kost tijd. En maak tussentijds ook tijd om je planning aan te passen zodat je tijdig aanpassingen in je schema kun aanbrengen. Er zijn altijd verschuivingen die je planning in de war schoppen. Ook dat je project niet verloopt zoals je dacht kun je inplannen.
- Maak je plan op een rustig moment. Maak geen plan op een moment dat je hoofd al overloopt en je in een hecktisch moment zit. Neem een rustig moment, maak je hoofd leeg en zet de dingen op papier die moeten gebeuren. Probeer ze in een logische volgorde te zetten en zet er een tijd bij of een tijdsaanduiding als ochtend, middag of avond, zodat je weet wanneer je wat gaat doen. Zeker handig als je in de drukte zit met baan, kinderen en een actief sociaal en familieleven. Dan is iedere dag een groot project.
Je denkt misschien dat je dit niet kunt. Dat dit te hoog gegrepen is voor je omdat in het verleden je pogingen om georganiseerd te worden zijn gestrand of niet volgehouden werden. Maar je kan het wel. Je kunt grip krijgen op je tijd en je omgeving. Maak een plan! Plan de bijeenkomsten van KRACHT in! Net zolang tot je leven georganiseerd is en plannen een vaste gewoonte is geworden! Kan dat? Yes we can plan! Zie hier voor de meetings.
Joris Koopman