Wat werkt tegen slecht slapen!!

Ik krijg heel veel emails van ADHD’ers die problemen hebben om voldoende te slapen. Ik kan niet alle mails beantwoorden. Slaapproblemen en adhd komen heel erg vaak voor. Er zijn gelukkig goede suggesties beschikbaar die helpen om tot een beter slaappatroon te komen. Dus dat zou je kunnen helpen.

Het is belangrijk. Goed slapen is een vaardigheid. Het bepaalt voor een groot deel je functioneren op de dag. Als je niet uitgeslapen bent, ben je minder productief. Het maakt je concentratievermogen minder. Slaaptekort heeft ook invloed op je stemmingen. Vandaar dat goed slapen voor ADHD’ers extra belangrijk is.

Dat wil niet zeggen dat goed slapen makkelijk is voor iedereen. Als je vaak moe bent helpen deze strategiën je aan een beter slaappatroon. Ik heb een top 6 gemaakt. Je vind die ook terug in de serie artikelen uit de reeks Meer aandacht/Minder afleiding. Dat artikel vind je hierrrr. Het is uitgebereider dan deze korte blog.

Nummer 1. Door uitstelgedrag aan het begin van de dag beginnen je te laat en daardoor moeten je langer doorgaan om alles af te krijgen. Hier helpt een betere planning. Hoe moeilijk dat aan te leren is, weten we hier maar al te goed.

Nummer 2. Hyperfocus. Door een activiteit die je aangenaam bezig houdt heb je niet door hoe laat het aan het worden is. Je verliest het gevoel van tijd en alhoewel je niet doorhebt nadat je laat naar bed gaan is dat wel het resultaat. Wat hiertegen helpt is om een alarm te zetten op je ideale tijd om te gaan slapen.

Nummer 3. Bewust laat naar bed gaan- met de wat kunnen mij de consequenties schelen-houding. Je weet dat je de volgende dag een prijs betaalt, maar je kan niet stoppen met wat je nu aan het doen bent. Je stelt slapen uit.

Nummer 4. Een overactief brein kan moeilijk dingen laten gaan zodat je niet in slaap valt, zelfs als je in bed ligt met de lichten uit. Je ligt daar en je geest gaat maar door en door en door. Als je iedere dag een uur voor je slaaptijd dezelfde rustgevende routines aanmeet conditioneert dat je brein om tot rust te komen.

Nummer 5. Stimulantmediacatie maakt het moeilijk om in slaap te vallen als er nog te veel in het systeem zit. Dan moet je langs bij je voorschrijver om dat te bespreken en de dosis te verlagen of eerder in te nemen.

Nummer 6.Een slaapstoornis. Dat kan zijn dat je slecht in slaap valt of rusteloos bent als je slaapt, of dat je moeite hebt met wakker worden. Dan moet je naar de dokter.

Een goed slaapritme ontwikkelen is absoluut een inspanning die beloond zal worden.

Geplaatst in Algemeen.